Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miért tabu ?

  • 2005. február 21.
  • humusz

A Kálmán Imre utcában sétálva a Fiatal Iparmûvészek Stúdiója Egyesület galériájának utcai frontra tekintõ ablakába bepillantva nem mindennapi látvány fogad, menstruációs tamponok és betétek hevernek a földön. A helységbe belépve középen, vagy 3 tucat további tampon lóg bele a mennyezetrõl a kiállítóhely terébe, és az oldalfalakat is katonás sorokba állított legkülönfélébb méretû nõi betétek borítják.

A kiállítás minden korosztálynak és nemnek szól, bemutatja a Magyarországon már használatos, és a még nem ismert természetes és alternatív betéteket, tamponokat. A világ különféle tájáról származó gyártók által biztosított ingyenes minták terjesztésével, kérdõív használatával, interaktív módon áll a látogatók szolgálatában. A bemutató választ keres a természetvédelem, a hulladék megsemmisítésének kérdéseire.

P

 

“miért tabu” – kiállítás
2005. február 8-26.,
kedd-péntek: 10.00-18.00, szombat: 10.00-14.00
Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület
1054 Budapest, Kálmán Imre u. 16.

Miért menjünk el feltétlen a “miért tabu“ című kiállításra? Ha menstruáló nő vagy, akkor azért, mert a kiállítás után garantáltan másképp fogsz gondolkodni a önmagadról. Rá fogsz jönni arra, hogy nem is annyira kellemetlen dolog az, amit kortárs kultúránkban leginkább elrejteni szokás ti. hogy a nők átlagban életük 2400 napján - azaz kb. 10%-ában – menstruálnak. Segít abban, hogy a menstruációs termékek környezet szennyező potenciálját felismerd, és inspirál, hogy környezettudatosan válaszd ki, hogy milyen terméket használj. Ha férfi vagy, akkor jó esélye van annak, hogy olyan impulzusokat kapjál, amelyek segítségével a környezetedben élő menstruáló nők másságát megértsed, és ennek következményeként, szükség esetén, az érzelmi és gyakorlati támogatásukat tudatosabban formálhasd, legelsősorban segítsd őket abban, hogy ne tabuként és teherként éljék meg a menstruációt. Hetero férfiként a természetes fogamzásszabályozás, a női ciklus alatt végbemenő változások és a termékenység közötti összefüggésre vonatkozó információk által segítséget kapsz abban, hogy támogasd a nőt megfigyeléseiben és részt vállalj ebben a biztonságos és veszélytelen módszerben. Ha lánygyereket nevelsz, akkor abban jelenthet újdonságot a nem mindennapi termékbemutató, hogy a bemutatott ismeretek felhasználásával gyereked olyan testtudatot alakíthat ki magának, ami autonóm és egyben a környezetet is kímélő szokásokra épül.


A kiállítóterem falai mentén elhelyezett alacsony polcokon további stócokban állnak tamponok és betétek. A kiállító terem jobboldali térfelét elfoglalva, piros, kacéran félig feltűrt trikókba öltöztetett próbababa torzók álló figurái is különleges alsóneműben “pózolnak“ kíváncsi tekintetünknek: nagymamánk korabeli (konkrétan a 20-as, az 50-es és a 60-as évekből) menstruációs betéttartó bugyogókat láthatunk rajtuk. Mi a csuda lehet ez, valami vicc? – gondolhatnánk egy nyárspolgári szemlélőhöz méltó idegenkedéssel. Rossz vicc, derül ki a Kritikák és bírálatok című szemléltető ábráról, mely a falon körbe, szemmagasságban elhelyezett karton táblák egyikén szerepel.

A táblázatban feltűntetett különféle menstruációs betéteket és tamponokat forgalmazó márkák tizenegy féle szempont alapján, hatféle kritikai besorolást kapnak. Az átláthatóság, a hatalommal való visszaélés, a harmadik világ, a környezet, a dolgozók biztonsága/jogainak betartása, a fogyasztók és törvényesség, a fegyverek és hadsereg, a kormányra gyakorolt nyomás, az adózási kedvezményezettség, illetve a bojkott kategóriái mellett értékelő szimbólumokat olvashatunk, mint például szigorú bírálat, enyhített bírálat, aggodalomra való ok, ismeretlen, bojkott, hatalom szimbóluma jelek. Egy másik tábla a Globális fejlődés új modelljének a centruma által összeállított termékek listája kapcsán vásárlói bojkottot hirdet meg. A szervezet állítása szerint olyan multinacionális cégek, mint a Procter&Gamble vagy a Johnson&Johnson a piac számára még meg nem hódított országok elleni háborúkat is aktívan támogatják, biztosítva ezzel is majdani piaci elsőbbségüket.

A kiállítótér másik felében bemutatott ún. “tampont teszt“ a biotamponok előnyös tulajdonságait illusztrálja. A két befőttes üveg vízbe helyezett tampon közül a műanyag szálú tampon amorf alakban mállik szét, míg a természetes alapanyagból készült tampon megtartja eredeti formáját. A természetes alapanyagból készült tamponok használatának számos előnye közül a legfontosabb a környezetszennyezés teljes kiiktatása, szól hozzánk Fazekas Fanni üzenete, aki rendkívüli empátiáról tesz tanúbizonyságot, mikor is az egyik táblán jó tanácsokkal látja el a látogatót, hogy mindezek tudatában miképp próbálja meg újragondolni a menstruációs termékek vásárlásához kialakított szokásait, figyelembe véve gyarló emberi mivoltunkat, a nagy elhatározásokat követő hétköznapok kihívásait.

Fanni saját bevallása szerint nem tekinti magát feministának, meglehetősen érzékenyen reagálva emlegette magyarországi tapasztalatait, miszerint ha valaki a menstruációt valamilyen szempontból vizsgálatába bevonja (a kiállítás az alkotó szerint nem a menstruációról szól, hanem a termék történetiségét és gyártási politikáját kulturálisan beágyazott minőségében tárgyalja, ami tabu, ugyanígy tabu lehet egy műanyag palack termék politikája is), akkor azonnal feministának könyvelik el. Azért működik együtt nőmozgalmi aktivistákkal, mert a téma miatt fontosak, és indokolatlan lenne őket kihagyni a kutatásból és a bemutató eseményről. A téma azért érdekli, mert nem talált igényeinek megfelelő terméket a boltok polcain, ezért elkezdett ismereteket gyűjteni, hogy milyen alternatív tampont vagy betétet lehet beszerezni, vagy ha nincs ilyen, akkor egész egyszerűen előállítani.

A “miért tabu” kiállítás, az első egyértelműen feminista kiállítás Magyarországon, és pedig azért, mert a feminista esztétika alapelveinek megfelelően, azt megvalósítva legfontosabb célja az ismeretfejlesztés a nők és az őket érintő kérdések képviselete tárgyában, mindennek előtt, a nők autonómiájának erősítése. A kortárs képzőművészeti életben számos bemutatót szerveztek az ún. nőművészet bemutatására. Nők által létrehozott művek azonban nem feltétlenül a feminista mozgalmak által létrehozott tudást képviselik. Legfontosabb művészünk Drozdik Orshi kiállításai, könyvei és cikkei is a feminista nézőpontból beszélnek, de demokratikusan nem hozzáférhető tudást közvetítenek, és hazai társadalmi mozgalom nem állt mögötte. Nem véletlen, mivel a magyar viszonylatban mozgalomról még sajnos nem, viszont aktivista szervezetekről már annál inkább beszélhetünk. Ezeknek a képviselőit találta meg Fazekas Fanni, és az ő bevonásukkal együtt született meg a “miért tabu” kiállítás. Nagyon kevés női tér létezik Budapesten, ahol nőként önmagamra ismerhetek, ami megerősít és önmagam szeretetére nevel. A “miért tabu” kiállítás nem a biológiai adottságok ünnepléséről, hanem önmagunk képviseletéről szól. Meddőként és megcsonkítva is azonosulni lehet egy másik nő autonómiájának az erejével. A Fiatal Iparművészek Stúdiója galériájának a terébe lépve, a kiállítás megvalósította mindezt, ebben, és nem pusztán a témaválasztásában áll nőszempontúsága és ereje.

 

***************************************************

P

Fazekas Fanni Olaszországban tanul, a bolzanoi Képző és Iparművészeti Egyetem utolsó éves hallgatója. A szóban forgó kiállítás először, a meranoi Nők múzeumában volt látható, 2003. agusztusában “L invisibile” címen. http://www.mum.org/armenff.htm. A kiállítás témája a női menstruációs higiénia evolúciója, történelme, művészete, a betétek és tamponok “desing-jának” a nők emancipációjában játszott szerepe, valamint információ a felhasznált anyagok egészségre gyakorolt hatásáról, és azok újrafeldolgozási problémájáról. A kiállítással párhuzamosan a fent említett és egyéb, a nők egészségével, reprodukciós jogaival kapcsolatos témájú előadások, illetve konferenciák kerülnek megrendezésre, ahol a magyarországi nőmozgalom aktivistáival lehet többek között találkozni.