Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

In memoriam Foltányi Zsuzsa (1956-2023)

  • 2023. március 02.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Próbáljuk feldolgozni a feldolgozhatatlant: FoZsu nincs többé köztünk. Február 25-én váratlanul, de békésen távozott - az Ökotárs megemlékezését közüljük változtatás nélkül.

Nem túlzás azt állítani, hogy halála hatalmas veszteség az egész magyar civil szférának. Nélküle nem lenne Ökotárs, legalábbis biztos nem abban a formában, ahogy ma ismerjük. És ez bízvást elmondható még nem egy szervezetről.

Egy amerikai ösztöndíjas tanulmányút nyomán kapott felkérést az Ökotárs elődjének eredeti alapítóitól a Partnership Program hazai elindítására. Az eredetileg 3 évre szánt programból az ő munkája nyomán lett egy immár három évtizedes múltra visszatekintő alapítvány. Ő tette le mindazokat az alapokat – működésben, gazdálkodásban, megközelítésben és módszerekben – amelyek az Ökotársat azzá tették, ami. Bár az elmúlt évtizedben egyel hátrébb lépett a napi munkából, kurátorként, tanácsadóként mindvégig mellettünk állt és segített.

Nem szenvedhette az igazságtalanságot, a sunyiságot és az agyatlan bürokráciát – ha ezekkel szembesült, felvette a kesztyűt, és nem állíthatta meg semmi, elment bármeddig. Legtöbbször nem is magának kereste az igazságot: minden hozzá fordulónak minden követ megmozgatva próbált segíteni. Legyen az energiapolitika, a civilek finanszírozása vagy a közösségi részvétel – minden problémát magáénak érzett, beleásta magát és cselekedett. De emellett éles szemű kritikus is volt: észrevette a csillogó homlokzat mögött a rothadást, és szóvá is tette a gyenge pontokat – és előbb-utóbb mindig rá kellett jönnünk: neki van igaza.

Mentorunk és barátunk volt: ahogy nem fogjuk elfelejteni együttléteinket csobánkai háza teraszán, úgy fognak hiányozni vesébe látó kérdései és megjegyzései munkamegbeszéléseinkből is. Kit hívjunk fel ezután, ha nincs válasz a kérdéseinkre?

Forrás: okotars.hu

Kép forrása: nlc.hu