Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megtalálták a mocskos műanyag ruháinkat a világ másik felén

  • 2023. március 09.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Emberi és állati nedvekkel, hányással, szőrrel szennyezett, mocskos, szakadt – egyre nagyobb mennyiségben ömlik a használt műszálas ruha az Európai Unióból Kenyába. Ez nem is ruha, hanem további használatra teljesen alkalmatlan szemét, ami súlyos egészségügyi és környezeti problémákat is okoz az afrikai országban. Az európai műanyag hulladék exportálása elvileg tilos, ez viszont ruhaként érkezik az afrikai országba irtózatos tömegben: évente 37 millió darab csak az Unióból. A top 4 exportáló országban Magyarország is benne van – a szemét bújtatott kereskedelmét tárta fel egy új vizsgálat.

Neve is van: mitumba. Így hívják a helyiek a Kelet-Afrikába érkező használt ruhát, amit legtöbbször jótékonysági szervezetek gyűjtenek össze. Egy része hordható, ám egyre nagyobb része használhatatlan. A fast fashion olcsó műszálas ruháinak sorsára világított rá a Clean Up Kenya és a Wildlight által a Changing Markets Foundation (CMF) számára végzett vizsgálat.

  • Az elmúlt években jelentősen megnőtt a Kenyába áramló használt ruházati cikkek mennyisége, ez évente 17 ruhadarabot jelent minden kenyai számára, és ennek közel a fele már eleve hulladék.
  • A Kenyába érkező hulladékruha azonnal a szemétbe kerül, vagy elégetik vízmelegítéshez, főzéshez és állítólag egy erőmű tüzelőanyagának előállításához.
  • Jelenleg a világon a textíliák több mint kétharmada (69%) műanyagból készül, és ez az arány 2030-ra várhatóan 73%-ra nő.
  • A Kenyába érkező hulladék ruhák nagyrésze is műanyag.
  • A műanyaghulladék exportja az EU-ból korlátozott, és hamarosan be is tiltják.
  • Az ócska ruha szegényebb országokba történő exportja a rendszerszintű túltermelés „megoldásává” vált, és valójában nem más, mint rejtett hulladékexport. 

A divat függőségünk az olyan szegényebb országokban, mint Kenya, szennyezi a talajt, levegőt, vizet

A Clean Up Kenya és a Wildlight oknyomozó civil szervezet Kenyában interjúkat készített az emberekkel és bizonyítékokat gyűjtött a helyszínen, hogy kiderítse, mi történik ezzel a hulladékkal.

Egyes helyeken négyemeletes épületek magasságáig felhalmozott és folyókba zúduló huladékruhákat találtak.

„Elmentünk a fast fashion világának Ground Zero-jába, és amit láttunk, az a mocskos valóság: az Európából származó használt ruhák kereskedelme nagy és egyre növekvő mértékben valójában rejtett hulladékkal való kereskedelem” – magyarázza Betterman Simidi Musasia, a Clean Up Kenya alapítója és védnöke.

Ha érdekel a cikk folytatása, itt tudod elolvasni: tudatosvasarlo.hu