Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszavazta a Parlament az italos palackok kötelező visszaváltását

  • 2020. december 15.
  • Enikő
Megszavazta kedden az Országgyűlés azt a hulladékgazdálkodási törvénycsomagot, amelynek értelmében kötelező lesz visszaváltani az italcsomagolásokat. Az elfogadott hulladékszabályozás alapján most a kormányon a sor, hogy meghatározza a betétdíjas rendszer működtetéséhez kapcsolódó konkrét előírásokat – írta közleményében a Greenpeace Magyarország.

A zöldszervezet azt várja a kormánytól, hogy kormányrendeletben garantálja: a visszaváltott italcsomagolások nagy arányban újrahasznosításra kerüljenek, illetve egyre nagyobb arányban legyen kötelező azok újratöltése is.

 

Sok európai országban már bevezették a visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra. Ezek körébe tartoznak a PET-palackok, az alumínium és papír italos dobozok. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg, amely várhatóan 2023. július 1-től lépteti majd életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszert. A kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján a visszaváltási rendszert az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra írnának elő.

 

A Greenpeace saját sikerének is tartja, hogy végre Magyarországon is szabályozás születik a kötelező visszaváltási rendszer bevezetésére, hiszen évek óta kampányol az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok kivezetéséért. A szervezet eldobható italcsomagolások kivezetéséért indított greenpeace.hu/stopPET címen elérhető aláírásgyűjtését már 25 ezren írták alá.

 

Bátrabb lépések kellenek

 

A Parlament által ma elfogadott törvényjavaslatot ugyanakkor nem találja kellőképpen ambiciózusnak a zöld szervezet. A klíma- és ökológiai válság jelenlegi fázisában ennél jóval bátrabb, a valódi fenntarthatóság irányába mutató lépésekre van szükség – írták.

 

A Greenpeace azt várja, hogy a megszületendő új kormányrendeletekben a kormány garantálja, hogy minél hamarabb induljon el a visszaváltási rendszer, és határozzanak meg célszámokat a kötelező újratöltésre is. A Greenpeace javasolja, hogy

  • a visszaváltási díj bevezetésének határideje legyen 2022. január 1. a tervezett 2023. július 1. helyett. Ezzel csökkenteni lehet a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumíniumdoboz mennyiségét;
  • tűzzenek ki céldátumot az egyszer használatos italcsomagolások teljes körű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re;
  • határozzanak meg kötelező újratöltési célszámokat vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzőket, amivel segíteni lehet a hulladékmegelőzést. A Greenpeace Magyarország javaslata szerint legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kell lennie.

 

November elején a Greenpeace a magyarországi lakosságra reprezentatív mintán felmérette a Závecz Research-csel, mennyire támogatott az intézkedés. Kiderült: a lakosság 86 százaléka a visszaváltás mellett az úrjatöltés lehetőségét is támogatja.

 

(A visszaváltási rendszerrel kapcsolatosan a Humusz Szövetség is tervez kiadni egy állásfoglalást, erre előreláthatólag januárban kerül sor - a szerk.)

 

forrás: https://qubit.hu/2020/12/15/megszavazta-a-magyar-parlament-az-italospala...