Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megkezdték a veszélyes hulladék elszállítását Lászlóházáról

  • 2015. október 14.
  • sklania
Balmazújváros-Lászlóháza – Megkezdődött a Balmazújváros-lászlóházi és a debreceni Határ úti veszélyeshulladék-lerakó telep felszámolásának első szakasza – jelentette be Rácz Róbert kormánymegbízott kedden a Lászlóházán található lerakatnál tartott sajtótájékoztatóján.

Ezen első lépésként a telep rendezése és mintegy 450 tonna hulladék elszállítása történik meg, majd – közbeszerzést követően – várhatóan 2016. januárjától a további 2000 tonnányi hulladékot viszik el és a Határ úti telepet is felszámolják. A legsürgetőbb feladatok „Már látjuk az alagút végét” – ezzel kezdte Rácz Róbert kormánymegbízott sajtótájékoztatóját kedden a lászlóházi veszélyeshulladék-tároló telepen, emeletnyi magasságba rakott hordók háttere előtt. Mint kifejtette, a közvélemény figyelmét tavaly januárban – civil szervezetek révén – felkeltő lerakó felszámolására az első lépések e napokban megtörténtek: aláírták a megállapodást a „Kristály 99” Környezetgazdálkodási Kft-vel és az ÉHG Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Zrt-vel, melyek megkezdték a legsürgősebb beavatkozások elvégzését.

Így a következő két hónapban többek közt a tárolótér szélső 5 méteres sávjából beljebb helyezik a hordókat, megjavítják a tetőt, kitakarítják a védőárkot, és nem utolsó sorban mintegy 450 tonna hulladékot elszállítanak a végleges lerakóba. A megbízást a két vállalat közbeszerzésen nyerte el, a költségkeret 22 millió forint, erre a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség által, a teleptulajdonos cég felszámolása miatt lehívott bankgarancia nyújt fedezetet – hangzott el a tájékoztatón. Mint korábban írtuk, a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában lévő telep leromlott állapotára a TerepSzemle Stúdió KHE hívta fel a figyelmet 2014. elején, s habár a zöldhatóság már évek óta tudott a problémáról és próbált is ellene tenni, komoly előrelépés nem történt. Időközben a telep tulajdonosának másik cége, a debreceni Határ úti hulladéklerakó is a szélesebb nyilvánosság látókörébe került, mint ahol szintén nagy mennyiségű, ártalmatlanításra váró veszélyes hulladékot tárolnak. Második ütem jövőre Rácz Róbert a felszámolási folyamat második üteméről elmondta, már zajlik a nyílt közbeszerzési eljárás, mely után az állam által biztosított 400 millió forintos keretösszegből az érintett cég lászlóházi és debreceni Határ úti telepének teljes felszámolása megvalósulhat.

A tervek szerint ez januártól kezdődne és májusig – az adott területek rendbetételével együtt – befejeződne. Folyamatos mintavételek és vizsgálatok során sem tapasztaltak veszélyes mértékű szennyeződést a telep környezetében a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának (korábban Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség) szakemberei – hangsúlyozta Kórós Csaba főosztályvezető, aki azt is elmondta, hogy csupán becslések vannak az itt tárolt hulladék mennyiségére és összetételére vonatkozóan egykori dokumentumok, szállítólevelek alapján. Eszerint jelenleg körülbelül 2300 tonna veszélyesanyag lehet a lerakóban, ami közel 90 különböző anyagból áll, azok milyensége pedig a nyolcvanas évek jól prosperáló helyi iparát „mutatja be”: galvániszap, festék, olajsár, ipari sók töltik meg a hordókat. A Határ úti telepen ezzel szemben inkább a mai kornak megfelelő az anyagösszetétel; oda főleg csomagolóanyagokat, festékpatronokat, agrokémiai szereket gyűjtöttek.

A főosztályvezető emlékeztetett rá, hogy 30 éve, amikor a lászlóházi lerakó létesült, még sokkal kevésé volt szigorú mind a környezetvédelmi, mind a vonatkozó adatszolgáltatási szabályozás. Rácz Róbert megjegyezte: a jelen helyzet még mindig a kisebbik rossz, hiszen szem előtt van a hulladék és megoldható a probléma; sajnos, annak idején szerte az országbsn sok hasonló tartalmú hordó végezte valahova a földbe ásva. Bozsik Attilától, a „Kristály 99” Kft. vezetőjétől megtudtuk: a most elszállítandó hulladék a sajókazai végleges tárolóba kerül. HBN-SzT

 

http://www.haon.hu/megkezdik-a-veszelyes-hulladek-elszallitasat-laszlohazarol/2934271