Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelentek a 2019. évi hulladékos adatok a nyilvános statisztikákban

  • 2021. január 20.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (OKIR) publikus felületén immár az adatszolgáltatók 2019. évi jelentései és az azokból összeállított országos aggregált adatok is elérhetőek az adatszolgáltatások ellenőrzése, hiánypótoltatása és összesítése után.

A köztisztasági tevékenységet végző vállalkozások által a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) külön jelentett, a KSH Tájékoztatási Adatbázisában (STATINFO) összesített adatok ugyancsak tartalmazzák már a 2019. évi számokat.

Országos összesített hulladékgazdálkodási adatszolgáltatások az OKIR Egységes Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer moduljában találhatóak területi,hulladék azonosító kód, eredet vagy éppen kezelés szerinti bontásban. Az adatok értelmezésekor körültekintően kell eljárni és szükséges figyelembe venni az adatszolgáltatások sajátosságait.

A keletkezett hulladékról a hulladékképződésre vonatkozó adatoknál pontosabb képet adhatnak például a gyűjtött hulladékra vonatkozó számok, amennyiben a hulladéktermelők egy részének (pl. magánszemélyek) nincs adatszolgáltatási kötelezettsége. A gyűjtött hulladék mennyiségére vonatkozó adatoknál ugyanakkor a több adatszolgáltató által is lejelentett, de ugyanarra a hulladékra vonatkozó adatok többszörösen is megjelenhetnek. Így az eredet szerint kereskedőtől (B) átvett hulladék megjelenik más, pl. a lakossági (L) vagy termelői (M, T) eredetű mennyiségekben is, így a kétszeres összesítés elkerülése érdekében azokat ki kell zárni.

A Mi van a környezetemben? modulban adott ügyfélre vagy közvetlenül a telephelyre rákeresve a találat melletti „i”-re kattintva a képződés, gyűjtés, kezelés adatai telephely szinten is lekérdezhetőek.

A köztisztasági tevékenységet végző vállalkozások évente a KSH-nak jelentenek az általuk végzett úttisztítási, hulladékgazdálkodási tevékenységről. A hivatal weboldalán például a hulladékátrakók és válogatóművek adatai valamint településenként az elkülönítetten (szelektíven) gyűjtött hulladék mennyisége is megtudható. Utóbbiak értelmezésekor nem árt figyelembe venni, hogy az adatok valamennyi elkülönítetten gyűjtött hulladékot, így a csomagolási és nem csomagolási eredetűeket is és együttesen tartalmazzák!

Forrás: dontwasteit.hu