A Maros folyót is elérte a műanyag-apokalipszis

  • 2018. augusztus 03.
  • sklania

A Maros is részesévé vált a műanyaghulladék-apokalipszisnek - ahogy a Hulladékvadász.hu érzékletesen megfogalmazta a problémát. A folyó egyik csendes zugánál, Ferencszállásnál készítették ezt a fotót az összetorlódott PET-palackok tömegéről:

A műanyaghulladék már hazánkban is egyre súlyosbodó problémát jelent, legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyag-szennyezést. 

Aki a képet a Hulladékvadásznak beküldte a Marosról, azt írta, a fotózott helyszín környékén van egy parányi sziget, a Google-ön alig látni, mert a parthoz közel van, és a part, illetve a sziget fáinak koronái összeérnek. Ahogy a víz megkerüli a szigetet, és visszatér a főmederbe, ott feltorlódott néhány uszadékfa, ezek felfogják a szemetet. Főleg petpalack van itt, 2-300 darab, de van minden egyéb más is (hungarocell, borotva stb.) - írják. A jelentő nemrég megszámolta, és Makónál a főmederben percenként átlag 3 palack úszott le, ezek egy része akad fenn itt.

"Nem túl szívderítő a helyzet: a Maros mentén a víz, a part, a parti erdők mind tele vannak uszadékszeméttel. Ezek túlnyomó többsége nem a mai határainkon belül kerül a folyóba" - írta a bejelentő. 

 

forrás:

https://index.hu/belfold/2018/07/25/a_maros_folyot_is_elerte_a_muanyag-a...