Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már a norvégiai sarkvidéket is beszennyeztük PFAS-vegyületekkel

  • 2023. február 13.
  • kovacseszter

26 féle PFAS-vegyületet mutattak ki a norvégiai Svalbard körüli jégben, ami erősen veszélyezteti az ottani élővilágot. 

 Amikor a jég elolvad, a vegyi anyagok a gleccserekből az alsó folyású ökoszisztémákba, például a sarkvidéki fjordokba és a tundrába kerülhetnek.

Ez az olvadékvíz rengeteg szennyezőanyagot tartalmazhat, többet között PFAS-t is, ami hatással van az egész táplálékhálózatra. Ide értjük a planktonokat, halakat, fókákat és jegesmedvéket is. Utóbbiakról egyébként már kiderült, hogy magas a PFAS szint a vérükben.

De mi is az a PFAS-vegyület?

PFAS-vegyületek, más néven az örök vegyszerek egy 12 000 vegyszerből álló osztály. Ezek közül sok található például a teflonbevonatban, ételcsomagolásban és gyerekülésben. Sok egészségi problémát okozhatnak az embereknek is: például magas koleszterinszintet, pajzsmirigybetegségeket, veserákot. A másik nagy hátrányuk, hogy több ezer év is kellhet ahhoz, hogy lebomoljanak, és folyamatosan mérgeznek. Ezek a vegyi anyagok jelentős környezeti stresszt okozhatnak a vadon élő állatoknak.

Dr. William Hartz, a tanulmány vezető szerzője szerint ez az állatokra gyakorolt ​​„kettős hatás” tökéletes példája: megváltozik az éghajlat, gyorsan olvad a jég, még több szennyező anyag kerül a vizekbe- írja a The Guardian.

Egy korábbi cikkünk ebben a témában itt olvasható.

Forrás: greenfo