Már most gondoljunk a tavasz ébredésére

  • 2023. november 01.
  • Jakab János

Most ültessük el a hóvirágok hagymáit, hogy elsőként köszönthessenek bennünket a tavasz első hírnökei.

Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a tavasz reményét ígérő hóvirágot. Amikor már nagyon várjuk, hogy beköszöntsön a kikelet, a tél engedni kezdjen a szorításából, elsőként köszöntenek bennünket a tavasz első hírnökei, a szerény kinézetű hóvirágok. Még a hó alatt elkezd növekedni, bontogatni szirmait és akkor sem rendül meg, ha újabb hideg vagy hóesés késlelteti, hogy eljöjjön a jó idő.

 

sites

 

A kikeleti hóvirág latin neve Galanthus nivalis, magyarra fordítva hófehér tejvirág. Amikor megpillantjuk a törékeny és ártatlan külsővel megáldott hóvirágot, olyan, mintha az üde zöld kocsányon három tejcsepp hintázna, több helyen ehhez kötik nevének eredetét. A népnyelvben több kedves elnevezéssel is illetik. Árvavirág, gergelynapi virág, tavaszika, hófehérke, hagymagyökerű fehér viola elnevezése is ismert.

 

“Örvendj a jelennek és a jövőnek, s a szomorú múlt emlékeinek ne engedj helyet a szívedben!”

 

Már most hiányolod a csodaszép virágokat a kertedből, pedig még nincs is tél? Szeretnéd, ha a tavasz első hírnöke, a csodaszép virágok legelső reménysugara már kora tavasszal díszelegne kertedben? Csak jelezzük, hogy a hóvirágot most kell elültetned. A hóvirág helyes ültetésének lépéseit az Agrároldal mutatta be.

 

Fajtái 

A védett kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) Magyarországon őshonos, kint a természetben elsősorban lomblevelű fák alatt, erdőszéleken találkozhatsz vele. 2005-ben természetvédelmi oltalom alá helyzeték, természetvédelmi  értéke 10.000 Ft/egyed.

 

Jellemzése 

Általában már januárban elkezdődik virágzása, amely akár márciusig is eltart. Bár kisméretéből arra következtetnénk, hogy egy törékeny növény, valójában rendkívül ellenálló, hiszen már a hótakaró alatt elkezd kibújni a földből, s a fagyok sem tántorítják el attól, hogy elsőként törje meg a tél kopárságát szép zöld leveleivel és fehér virágjaival. Minden hagymából 2-3 zöld színű levél nő, a szár kocsányán pedig kizárólag egy virág található meg. A hóvirágok 10-20 centiméteres magasságúra nőnek meg, leveleinek szélessége 5-10 mm. A természetben leginkább nedves lomboserdőkben, bükkösökben, patak- és folyómenti erdőkben találkozhatunk velük, főleg csoportokban. Magyarországon egyedül a kikeleti hóvirág az őshonos, 2017-ben az év vadvirágának választották.

 

sites

 

Miért érdemes hóvirágot ültetni?

A hóvirágok gyönyörű és szimbolikus tavaszi virágok, amelyek az elsők közé tartoznak, amelyek előbújnak a hó alól a hideg hónapok után. Ezek a fehér virágok nemcsak szépek, hanem számos kertész szívét is meghódítják az első tavaszi jeleikkel.  Ezek a virágok általában 10-15 centiméteres magasságban nyílnak, és a hósziklákhoz hasonlóan tűrik a hideg és a havazást. A hóvirágok a tavasz első hírnökei, és az ébredő természet szimbólumai, azonban még ősszel el kell ültetned a hóvirág hagymákat!

 

Mikor kell hóvirágot ültetni?

Hivatalosan a hóvirág hagyma ültetésének ideje nagyjából olyan szeptembertől október végéig tart. Tehát még éppen jó időben vagy ahhoz, hogy fogd magad és elültesd ezt a csodaszép virágot.

 

Hogyan kell hóvirágot ültetni?

A hóvirágokat hagymákból ültetheted. Bár a hóvirágok csoportosan mutatnak igazán jól, érdemes figyelni arra, hogy kisebb, nagyobb helyeket hagyj köztük. A hagymákat 3-5 centiméter mélyre áss egy lyukba, majd szép sorokban vagy csoportokban ültessük őket. Minden hagyma adjon helyet egy virágnak, és hagyd őket 5-8 centiméteres távolságban egymástól. Csúcsukkal lefelé tedd a hagymákat.

 

sites

 

Hova kell a hóvirágot ültetni?

A hóvirágok a részleges árnyékot vagy az árnyékot szeretik, így válaszd ki a kerted olyan területét, ahol a napsugárzás mérsékelt. A talajnak jó vízelvezetésűnek kell lennie, mivel a hóvirágok nem szeretik a túl nedves talajt. Amennyiben a talaj savas, adj hozzá mészt, hogy javítsd a pH-értéket. A hóvirágok általában alacsony karbantartást igényelnek. Rendszeresen öntözd őket az első évben, hogy a hagymák megfelelően fejlődhessenek. Tartsd távol a gyomokat, és ha a virágok elhervadnak, hagyd elszáradni a növényt, mivel a hagymák ebben az időszakban tápanyagokat tárolnak a következő virágzásra.

 

A hóvirág szaporítása

A hóvirágot magról is szaporíthatjuk, ha hagyjuk a növényt virágzás után beérni és megvárjuk, hogy magokat hozzon. Ebben az esetben a hagymák is regenerálódnak, mely a következő év virágzása szempontjából fontos tényező. Hagymával történő szaporítás esetén, amikor a levelek elszáradnak, szedjük fel óvatosan a hagymákat, vigyázzunk, hogy ne sérüljenek, válasszuk szét a fiókhagymától és ültessük el újra.

 

Cikk és képek forrása: sokszinuvidek.24.hu