Már a férfiak heréiben is ott vannak a mikroműanyagok

  • 2024. május 29.
  • PKata

Mikroműanyagokat találtak a férfiak és a kutyák heréiben, a felfedezés összefüggésbe hozható a férfiak spermaszámának csökkenésével.

A tudósok 23 ember és 47 háziállatként tartott kutya heréjét vizsgálták meg és mindegyikben találtak mikroműanyagot. A kutyák heréiben meg tudták vizsgálni a spermiumszámot is, és alacsony értéket mutattak ki.

Az elemzett heréket 2016-ban végzett boncolásokból nyerték, a férfiak életkora 16 és 88 év között volt, amikor meghaltak. „A fiatalabb generációra gyakorolt hatás talán még aggasztóbb most, hogy minden korábbinál több műanyag van a környezetben” – mondta a Guardiannak  Xiaozhong Yu professzor, az amerikai Új-Mexikói Egyetem munkatársa.

Az is kiderült az adatokból, hogy az emberi herékben csaknem háromszor nagyobb volt a műanyagkoncentráció, mint a kutyákéban.

A férfiaknál évtizedek óta csökken a spermiumszám, a tudósok korábban arra gyanakodtak, hogy különböző vegyületek okozhatják ezt. A kutatások azután fordultak a mikroműanyagok felé, hogy azt megtalálták már a vérben, a méhlepényben és az anyatejben is. Laborokban már azt is kimutatták, hogy a mikroműanyagok károsítják az emberi sejteket és azoknál, akiknek nagy mennyiséget találtak a vérükben, megnőtt a sztrók és a szívroham kockázata.

 

Forrás: greenfo.hu