Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyar kiadó, ami környezetbarát módon küldi a könyveket

  • 2019. június 24.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Civil hulladékos közösségekben sokszor felvetett probléma az interneten rendelt áruk csomagolása, amely a legtöbb esetben a legkevésbé sem környezetkímélő: műanyag fólia, sokszoros papírburok, vagy éppen a dobozt kitöltő, szinte 100 százalékosan a szemétben landoló granulátum társul hozzá. Ez a helyzet a kinyomtatott és postán, vagy áruküldővel kézbesített könyvekkel is. Jó gyakorlatot mutathat fel viszont az egyik kis honi kiadó, amely gyakorlatilag hadat üzent a szemétbe kerülő hagyományos csomagolásnak. 

A Lelkesedés Könyvek közösségi oldalán találtunk a posztra: a kiadó webshopjában csak hulladékba csomagolják az olvasók által megrendelt, majd postán elküldött köteteket. Mint a kezdeményezéshez megjegyzik: egy tavaly indult zero waste akcióhoz csatlakozva kezdték így postázni a könyveiket, ám aztán "úgy maradtak".

A könyvek szállítás közben így is teljesen biztonságban vannak, ugyanis belső védőcsomagolásként újrahasznosított kartonba kerülnek, amire kívülről használt újságpapírt tesz a kiadó. Utóbbit - kiolvasott magazinok és újságok formájában - egy másik cég adja át nekik. A kettő összedolgozásához kell még ragasztó, ilyenkor csakis papír alapanyagú ragasztószalagot használnak, az 5 %-nyi kivételt képező nagy méretű kötetek és albumok esetében viszont még hagyományos, erős műanyagot. Ha valaki buborékos borítékban kapja a terméket, az annak tudható be, hogy a partnereik még használnak ilyet, a könyvkiadónál viszont nem szelektálják ki ezeket a darabokat, hanem átcímkézve a buborékos boríték is a vevőkhöz kerül, a könyvek csomagolóanyagaként. 

A külső csomagolásra persze címke is kell: ez újrapapír a kiadó saját irodájából (egyoldalasan érkező dokumentumok, kéziratok, régi számlák stb.).

"Nem tudunk kifogyni a papírból, pedig 1,5 éve tényleg minimálisan nyomtatunk mi magunk! Másfél éve nem vásároltunk csomagolóanyagot, nyomtatópapírt ... mégsem bírunk kifogyni - óriási az áramlás a kereskedelemben - ha nem figyelünk, a pazarlás résztvevői vagyunk!" - írják a kiadó munkatársai a közösségi oldalon.gyunk!" - írják a kiadó munkatársai a közösségi oldalon.

 

forrás: zipmagazin.hu