Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar fogyasztók próbálhatják ki először a Coca-Cola új "papírpalackjait"

  • 2021. február 12.
  • Enikő

A magyar fogyasztók próbálhatják ki először azt az innovatív papírpalack prototípust, amit a Coca-Cola és a dán Paboco startup fejlesztett ki tavaly. Az év második negyedévében 2000 hazai vásárló találkozhat az újfajta csomagolási megoldással. Az első európai piaci teszt során a Coca-Cola növényi alapú itala, az AdeZ kerül az új papírpalackba, és Magyarország egyik leggyorsabban növekvő online élelmiszer-kiskereskedőjével, a Kifli.hu-val kötött partnerségen keresztül juthat el a fogyasztókhoz - adta hírül a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.

A papír palack nem egészen új, amennyiben a Coca-Colának is fejlesztő cég a Carlsbergnek már 2019-ben elkészítette. Ráadásul egyenlőre prototípus, az italos kartonokhoz hasonlóan egy műanyag fóliát is tartalmaz belül, tekinthető tulajdonképpen egy kartonnal megerősített műanyag palacknak is.

 

Az uniós csomagolási fogalomrendszer alapján ráadásul leginkább társított csomagolásnak minősül. Társított italkartonnak is tekinthető, ugyanúgy egy papír és egy műanyagrétegből áll, mint a hűtést igénylő tejek italkartonjai, csak nem szögletes a forma. Érdekes, hogy bár szénsavas italok is palackozhatóak bele, a Coca-Cola HBC most az AdeZ márkájú ízesített kókusz-, rizs- és mandulaitaloknál próbálja ki. Ezeket a cégcsoport jelenleg PET-palackban forgalmazza, míg a versenytársak leginkább italkartonban.

 

A besorolásnak van jelentősége

 

Az EU egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó irányelve szerint egyszer használatos műanyagtermékeknek minősülnek a műanyagot csak részben tartalmazó termékek is. Az egyszer használatos műanyag italtárolókra, mint az italkarton, “csak” jelölési kötelezettségek vonatkoznak, az EU-s tagállamoknak a fogyasztásukat kell csökkenteniük,  illetve a hulladékokkal kapcsolatos figyelemfelkeltő intézkedések, kell érintsék őket és a gyártók a kiterjesztett gyártói felelősség keretében a szemetelésükkel kapcsolatos költségeket kell, viseljék.

 

Az egyszer használatos műanyag italpalackokat a jövőben 77% majd 90%-ban vissza is kell gyűjteni és minimális műanyag másodnyersanyag tartalmat is teljesíteniük a palackoknak.

 

forrás: https://www.dontwasteit.hu/