Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Limlom-holmik

  • 2013. február 25.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A fantázia szinte táncra perdül, ha valódi kihívással találja szembe magát: mit lehet kihozni valamiből, aminek már van egyfajta funkciója, sőt: betöltötte szerepét és másfajta hasznosításra vár? A kreatív lelket a kikukázott, haszontalannak titulált holmik csak megihletik, a róluk való lemondás helyett megmentésükre siet. Nem véletlen, hogy az újrahasznosítás jegyében vidám és fantáziadús holmik tarka serege születik a limlomból.

Itt van például a kávéskapszula, az utóbbi pár évben betört őrület, amely steril és gyors műveletté változtatja a presszókávé főzését. Csakhogy ahány csésze forró koffeinos ital fogy, annyi nehezen lebomló, lágy alumínium kapszula marad az utókorra... Az olyan alkotók, mint Fanori, szerencsére meglátták benne a kincset és sajátságos gyöngyöket, érdekes medálokat bütykölnek belőlük. A képen egy selyemcukor-színű elegáns kompozíció látható.

A  parafadugó hálás újrahasznosítható lom, puhasága miatt gyerekek is faragcsálhatnak belőle játékokat. Gondolnád, hogy csodás ékszer is lehet belőle? A mennyei nedűvel érintkező része magába zárja a finom vörösbor-illatot, így gyűrűdíszként a gourmand viselő számára mindig kéznél lesz egy kis szimatolásra. Ez az elgondolás szülhette Diashop borissza parafagyűrűjét is.          

Egy háztartásban rengeteg műanyag palack, flakon ürül ki rendszeresen. Felszabdalva, okosan újragondolva, szépen elrendezve mennyei bizsukká válnak – legalábbis, ha olyan kreatív kezek közé kerülnek, mint Blackrose (a képen egy fülbevalója látható).

Környezettudatos ember biciklivel jár, ám a kerekek nem az örökkévalóságnak készültek: néha bizony defektet kapnak. A bringaabroncsnak mind a köpenye, mind a gumibelsője eszményi alapanyag, övek, ékszerek, díszek, brossok, medálak és még számtalan jópofa, fekete cucc készül belőlük. A képen Diashop fülbevalója.          

Az újrahasznosíthatóság területén élenjáró papír már nem egyszer bizonyította sokoldalúságát: ElevenKriszta azonban olyan egyedi technikával készít belőle fonott kiegészítőket a nyakéktől a táskákig, hogy első blikkre nem is az anyag, hanem a villódzó szövésminta ejti rabul a szemlélőt. A képen egy papírból készült matyó mintás ékszer szett látható.

A színes ceruzák jó barátok, fénykorukban megannyi gyönyörű kép születésénél bábáskodtak, ha elkoptak,  mentsük meg őket a kukaszörnytől újrahasznosítással! Formásak, színesek, érdekesek: tökéletes ékszer-alapanyagok. A képen Laura84 cerka-fülije látható.

A söröskupak sem feltétlenül szemét: szabályos kör alakja vonzó választássá teszi mindenfajta díszítéshez, cakkos széle pedig keretet ad a belsejébe rejtett figurának. Esztipezti egy ódon fotóval dobta fel, és bájos vintage gyűrűt készített belőle.

Az első nyitófül-ékszer valószínűleg egy átdorbézolt fesztivál hajnalán készülhetett. Ma már csak nyitófül kell a létrejöttéhez, a dorbézolás elhagyható. Vagány underground viselet, nonkomform és vicces fazonoknak. A képen Naplepke nyitófül-karkötője látható.   

A bakelitlemezek kora lejárt, sokuk már karcos is, de a csillogó fekete lemezeket kár lenne veszni hagyni: Bakelitart meglátta bennük az óraszámlapot, és egyedi, retro díszítéssel ellátva jópofa faliórát készített belőlük.

A digitalizáció elsöpörte a szalagos kazettákat is: mementóként azonban különböző tárgyakat díszíthetnek. Esztipezti retro pénztárcáján a kazettával meg van oldva a megfelelő tartás kialakítása is. Kell-e mondanom, a farmer is újrahasznos.

A gombok, ha nem jutottak ruhához, akkor gyöngyökként is jól szerepelnek: színesek, fűzhetők, kerekek, sokfélék. Sossy19 sem tudott nekik ellenállni, így született meg ez a fiatalos együttes.

Makramézni lehet a kerékpárgumiból szabdalt csíkokkal is: az eredmény egy attraktív karkötő. (Bringabubus alkotása a képen.)

A csorba, hiányos készletből származó evőeszközök némi ötvöstudomány bevetésével lényegülnek ékszerré. MeddeDesign az alpakka villafejet fluorittal házasította, így készült ez a különc medál.

Papírcsíkokból készülnek Paperbeads hosszúkás gyöngyei, melyek hagyományos gyöngyök társaságában pompáznak.

Az elnyűtt ruhák ugyan rémesek, de ettől még rém nagy tévedés lenne megválni tőlük: Tavasz jóképű szörnye, Gülü például maradék anyagokból készült.
Így lesz a szörnyű rongyból... szörny.

Igencsak meglepődik a zsúr vendége, amikor közelebb hajol a harsány, vidám dekorációhoz, és észreveszi, hogy muffinpapírokból készült! ZöldEszti koszorúja a gyerekbulik sztárja (főleg, ha elegendő muffin alatt roskadozik a büféasztal).

Te már tudod, mit hasznosítasz újra?

Forrás: Meska.hu