Letartóztatták a svéd szemétkirálynőt

  • 2024. január 02.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Letartóztatták Bella Nilssont, illetve hulladékgazdálkodási cége, az NMT Think Pink több alkalmazottját, mert a vállalat több tízezer tonna hulladékot tüntetett el illegálisan Svédország területén, írta a The Guardian. A vizsgálatok során az illegális lerakóhelyeken veszélyes mennyiséget találtak arzénból, dioxinokból, ólomból, cinkből, rézből és kőolajtermékekből is.

Az NMT Think Pink korábban ünnepelt hulladékgazdálkodási cég volt, Bella Nilsson alapította volt férjével, Thomas Nilssonnal. A tulajdonos úgy hivatkozott magára, mint a szemétkirálynő, Fariba Vancorra változtatta a nevét, cégét rózsaszín szemeteszsákokkal reklámozta. Most azzal vádolják, hogy a megengedettnél lényegesen több szemetet kezelt a vállalat a 15 svédországi településen található 21 telephelyén, és egy mérgező tűzesetért is felelősségre akarják vonni őket, ami három évvel ezelőtt keletkezett Stockholm mellett, a cég lerakóhelyén.

A karlstadi kerületi bíróságon csütörtökön tartott meghallgatáson öt személyt – köztük Vancort és Nilssont – vádoltak meg súlyos környezeti bűncselekménnyel, egyet súlyos környezeti bűncselekmények segítésével, ötöt pedig „csak” környezeti bűncselekményekkel. Valamennyi vádlott tagadja a jogsértést.

A vád többek között az, hogy a cég különféle svédországi területeken válogatás nélkül, zúzva, darálva és / vagy megfelelő védőintézkedések nélkül tárolta a hulladékot, elásta azt, bálákba csomagolta, majd később nem ellenőrizte.

Anders Gustafsson vezető ügyész szerint a 45 000 oldalas előzetes nyomozási anyagot áttekintve ez eddig „a legnagyobb környezetvédelmi bűncselekmény Svédországban”.

Forrás: telex.hu

A kép forrása: aftonbladet.se