Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legyen zöld karácsonyunk a CSERITIVEL!

  • 2020. december 04.
  • Andi

Manapság a csapból is a fenntarthatóság, a klímaváltozás, a gyermekeink/unokáink jövőjének bizonytalansága folyik. Nem alaptalanul. Az egyik legnagyobb veszély a Föld erőforrásainak túlfogyasztása. Fogyasztói szokásainkat a vállalatok manipulatív reklámokkal befolyásolják, akiket a minél nagyobb profit elérése motivál. Érthető. Úgy hívják, fogyasztói társadalom.

Legyen zöld karácsonyunk a CSERITIVEL!

A karácsony közeledtével biztosan sokan tapasztaljuk, hogy eluralkodik rajtunk a költekezési és a megfelelési kényszer. Az ajándékozás „szükségessége” sok-sok felesleges vásárlást, és ezáltal felesleges környezeti terhet generál, arról nem is beszélve, hogy sokunkat a teljes anyagi csődbe sodor. Különösen igaz ez most, a COVID 2. hullám derekán, mely sokunk pénztárcáját is súlyosan érinti. Ám’ ennek nem muszáj így lennie. A legjobb lenne, ha teljesen elkerülnénk a vásárlást. De hát mégiscsak karácsony van…

Van egy jó hírünk, létezik más alternatíva. A következő hetekben a Cseriti Adománybolthálózat is az ünnepekre hangolódik, ahol szuper kincsekre lelhetünk, melyekkel biztosan örömet szerezünk majd apu

Legyen zöld karácsonyunk a CSERITIVEL!

De mi is az a Cseriti? Működésének lényege egyszerű: az emberek behozzák, és eladásra ajánlják fel megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő személyes, használati tárgyaikat. Ezeket a Cseriti tisztítja, kisebb javításokat végez rajtuk, majd jóval az eredeti áruk alatt értékesíti, a nagyobb részt alacsony jövedelműekből, kisebb részt kincskeresőkből és tudatos vásárlókból álló közönségnek. A cseritis vásárlással társadalmilag hasznos célokat is szolgálunk, ami manapság kiemelt jelentőséggel bír: egyrészt hozzájárulunk ahhoz, hogy csökkentsük a környezetünkben felhalmozódó hulladék mennyiségét, másrészt pedig sok-sok rászoruló életminőségén is javítunk.nak, nagyinak vagy a huginak. Jó állapotú játék, sporteszköz, ruha, bizsu, könyv, jópofa dísztárgyak, konyhai kellékek/kütyük és még számtalan lehetőség másodkézből, ami szuper ajándék lehet.

Valljuk be őszintén, miért ne vásárolnánk olyan jó állapotban lévő társasjátékot, amit kis gazdája anno háromszor használt, miért ne vennénk például olyan sálat, amit azért hozott be valaki, mert már három hasonló van neki, vagy miért ragaszkodnánk ahhoz, hogy egy könyv csak akkor képvisel értéket, ha újonnan vásároljuk meg?! 

Budapesten 9 helyszínen elérhető Magyarország legnagyobb adománybolt hálózata, ahol az alacsony jövedelműek számára is elérhető áron megtalálható minden, amire egy háztartásban szükség lehet. Az adományboltok decemberben hétfőtől szombatig, 10 és 18 óra között tartanak nyitva.

Mi a CSERITI?

A Cseriti nonprofit társadalmi vállalkozásként egy olyan fenntarthatóbb világért dolgozik, ahol a tárgyak újrahasználata csökkenti a hulladék mennyiségét, és javítja a rászorulók életminőségét.

MILYEN TÁRSADALMI HASZNOSSÁGGAL JÁR TEVÉKENYSÉGÜNK?

1. Környezeti fenntarthatóság - újrahasználat: csökkentjük a felhalmozódó, használatból kivont tárgyak, és ezáltal később a kezelendő hulladék mennyiségét;

2. Rászorulók élethelyzetének javítása: szociális vásárlási lehetőséget biztosítunk a hátrányos helyzetű, szegénységgel különösen veszélyeztetett társadalmi csoportok számára;

3. Foglalkoztatás: az adományboltokban és a háttér logisztika területén munkaerőpiacról kiszoruló emberek számára teremtünk munkalehetőséget;

4. Szemléletformálás: a tudatos – környezeti és társadalmi fenntarthatóságot szem előtt tartó – vásárlói és leadói célcsoport szélesítése.

Legyen zöld karácsonyunk a CSERITIVEL!

A Cseriti Magyarország legrégibb és egyben legnagyobb, 9 egységből álló adománybolt-hálózatát üzemelteti 2011 óta. Az elmúlt 9 évben 2500 tonna, nélkülünk lomtalanításra kerülő használati tárgyat juttattunk el elsősorban új rászoruló gazdákhoz, akik segítségünkkel eddig mintegy 300 millió Ft-ot takarítottak meg, miközben működésünkkel 27 kolléga számára teremtettünk állandó munkahelyet.

A rendszer és a bolthálózat működésének lényege egyszerű: az emberek behozzák, és eladásra ajánlják fel megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő használati tárgyaikat. Ezeket mi begyűjtjük, logisztikázzuk, tisztítjuk, kisebb javításokat végzünk rajtuk, majd a mindenkori használt piaci árszint alatt értékesítjük a nagyobb részt rászorulókból, kisebb részt kincskeresőkből és tudatos vásárlókból álló célcsoportoknak.

A leadó nem halmoz fel feleslegessé vált tárgyakat, a vevő pedig olcsón juthat jó minőségű használati eszközökhöz.

 

Cikk és képek forrása: CSERITI