Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Leépülő hulladékgazdálkodás

  • 2018. október 16.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Határozatlan időre leáll az egyik legfontosabb szigetelő- és csomagolóanyag, a hungarocell gyűjtése a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. hulladékudvarain - tudta meg a Napi.hu. Az FKF sem tudja, mi lesz.

 

Mivel sokkal több hungarocell érkezik az FKF hulladékudvaraiba, mint amennyit a cég szerződéses átvevő parterei el tudnak szállítani és fel tudnak dolgozni, határozatlan időre leáll az átvétel - erősítette meg a Napi.hu értesülését a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.

A hulladékudvarokban idén január óta 7,9 tonna hungarocell halmozódott fel. Korábban a cégnek csak egy - könnyűbetongyártó - partnere volt és úgy gondolták, hogy egy újabb értékesítési-pályázat kiírásával orvosolhatják a helyzetet. A tenderre egy cég jelentkezett, amellyel szerződést is kötöttek. Azonban annyira sok hungarocell érkezett az udvarokba, hogy a két partner együttesen is csak megnövekedett mennyiségű gyűjtés elhelyezését oldotta meg, a felhalmozódott készlet problémáját nem.

A hungarocell ráadásul nagyon kis sűrűségű anyag: egy köbméter nagyjából 10 kilogramm súlyú. Ez egyrészt azt is jelenti, hogy a szállítása nem túl hatékony, illetve óriási tárolókapacitást köt le. A jelenlegi kiszállítási volumen mellett az udvarokban a további átvétel a csak többi anyagfajta átvételének a rovására történhetne, és akkor más anyagok vonatkozásában is korlátoznunk kellene a szolgáltatást.- közölte lapunkkal az FKF. Ráadásul nem tudják, meddig kell korlátozniuk az átvételt.

 

Hova lehet vinni?

A mit lehet tenni ebben a helyzetben kérdésre sem tud megnyugtató választ adni a cég, ugyanis a hungarocell gyűjtését csak a hulladékudvari rendszerben tudják biztosítani. Azt viszont hozzáteszik, hogy ha egy udvarban mégis lenne kapacitás a hungarocell fogadására, akkor természetesen átveszik. Érdemes tehát telefonálni és érdeklődni az egyes átvevőhelyeken, hátha beveszik a hungarocellt.

Tavaly az FKF 17 hulladékudvarai összesen 31,2 tonna hungarocellt tudtak átadni a partnereknek, idén szeptemberig ez a mennyiség 21,4 tonna volt, számításaik szerint 35-37 tonna lehet majd az éves mennyiség.

 

Mit lehet a hulladékudvarokba vinni?

A fővárosi hulladékudvarokba szinte bármilyen hulladékot be lehet vinni, ráadásul azok a budapesti lakosok, akik egy lakcímkártyát és egy utolsó időszaki hulladékszállítási díjbefizetést igazoló csekkszelvény, átutalási igazolás, - társasházi lakos esetében - közös képviselői igazolást bemutatnak, mindezt ingyen megtehetik egy bizonyos napi és éves limitig.

 

Csomagolási hulladék:

 

vegyes papír: újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kisebb papírdobozok, kartondoboz

hullámkarton papír: csomagolásból származó nagyobb méretű kartonpapír dobozok

műanyag: kizárólag ásványvizes és üdítős pet-palackok és azok lecsavart kupakjai, műanyag flakonok, műanyag szatyrok, fóliák

hungarocell: habosított polisztirol csomagolások (golyós szerkezetű EPS)

színes üveg: boros, sörös és pezsgős üvegek (kizárólag öblös üvegek)

fehér üveg: italos, befőttes és parfümös üvegek (kizárólag öblös üvegek).

 

Veszélyes, speciális kezelést igénylő hulladékok:

 

elektromos hulladék (így mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró stb.)

elektronikai hulladék (így számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép)

fénycsövek és világítótestek

szárazelemek és hordozható kis akkumulátorok

gépjármű indító akkumulátorok

használt sütőzsiradék és göngyölege

fáradt olaj és göngyölege.

 

Csak bizonyos hulladékudvarok által gyűjtött hulladék:

 

építési, bontási törmelék (sitt)

festékhulladék és göngyölege

gumiabroncs-hulladék (gépkocsi)

lom (nagydarabos hulladék)

olajszűrők (gépkocsi)

fékfolyadék (gépkocsi)

fagyálló folyadék (gépkocsi)

növényvédő szerek

veszélyes mosó és tisztítószerek

 

zöldhulladék.

 

forrás: greenfo.hu