Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lázadó klímageneráció

  • 2019. május 16.
  • PKata

Végre a fősodorba került a klímatudatos erkölcs a társadalmi közbeszédben, a politikában és a tömegkommunikációban. A fiatalok a döntéshozók felelősségét és tétlenségét firtatják, és változásokat akarnak: hathatós klímavédelmet egyelőre kormányzati szinten, de hamarosan a cégeket is megcélozhatják tüntetéseikkel.

 

Miután Svédországon végigsöpörtek a nyári erdőtüzek, a tizenöt éves Greta Thunberg a szeptemberi képviselő-választás előtti hetekben fogta magát, és egymaga leült a Parlament elé tüntetni, klímavédelmet követelve. Két hétig dekkolt ott, a tanév megkezdése után pedig péntekenként lógott ki a suliból demonstrálni.

Októberben az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPPC) jelentése világosan kimondta: tizenkét évünk van, hogy megfékezzük a klímaváltozást, különben katasztrofális környezeti és társadalmi változások jönnek. A fiatalokban világszerte tudatosult, arra már nincs idő, hogy felnőjenek, és majd akkor egy nap beüljenek a parlamentbe. Itt és most kell nyomást gyakorolniuk a döntéshozókra.

greta

Más ez a generáció

Az elmúlt hónapokban a diákok klímatüntetései egy-egy nap 10–65 ezer fiatalt mozgósítottak, tíz-tizenegy éves gyerekeket is. Egészen korán radikalizálódnak a fiatalok, okkal és joggal: a döntéshozók késlekedése eszeveszett felelőtlenség. „Mivel nem szavazhatunk, olyan érzés ez, mintha némák maradnánk” – magyarázta egy tüntető. „Ez a klímageneráció” – mondta az európai parlamenti képviselő-választáson induló Kim van Sparrentak 29 éves holland egyetemista. A diákok többé nem hajlandók befogni a szájukat. Nyíltan beszélnek arról, hogy a szüleik fenntarthatósági elveket semmibe vevő mulasztásainak ők isszák meg a levét, hiszen nekik kell élniük 2080-ig vagy 2100-ig a tönkretett természeti környezetben.

A Piac & Profit konferenciáin is gyakran hallunk arról, hogy az Y generáció már nem fogadja el elődjei utasításait tekintélyelvűségi alapon. Ugyanakkor a fiatalok tisztában vannak a tapasztalat értékével, ezért mentorokra vágynak a munkahelyükön, de csakis autentikus alakokat tudnak elfogadni. Miért pont a politikában és a közügyekben lenne ez másként? Kialakult egy erős társadalmi törés a hidegháborúban (1989 előtt) szocializálódott, még autokratikus, parancsuralmi mintákhoz és játszmákhoz szokott és a rendszerváltás után felnövekvő generációk – az Y-ok és a Z-k – között. Ezt tükrözik a politikusok reakciói is.

 

Greta Davosban hibáztat

„Egyes vállalatok, de főleg a döntéshozók pontosan tudták, hogy milyen felbecsülhetetlen értékeket áldoznak fel azért, hogy továbbra is elképzelhetetlen mennyiségű nyereséget termeljenek. Úgy gondolom, önök közül itt sokan ebbe a csoportba tartoznak” – mondta a maga színtelen hanghordozásával az Asperger-szindrómás Greta azon a davosi panelbeszélgetésen, ahol mögötte Bono, Gary Cohn, a Goldman Sachs exelnöke és Marc Benioff, a Salesforce.com vezére ült.

Szavait döbbent csend fogadta. Bono kezdett el először tapsolni, majd a többiek is csatlakoztak. Azonban a nagyemberek hitelességének problémájára és képmutató magatartására is rámutatott a leányzó az APF-nek adott interjújában: „Szerintem őrületes és fura, hogy az emberek azért jönnek ide, hogy a klímaváltozásról beszéljenek, miközben magánrepülőgépekkel érkeznek.” Idén 1500 magángép landolt a csúcs idején Davosban.

 

Lekezelés Washingtonban

Az amerikai Sunrise Movement tizenévesei Dianne Feinstein szenátort vonták kérdőre az irodájában, hogy miért nem hajlandó támogatni a Green New Dealt, amit a Képviselőház új sztárja, a nemrég még pincérkedő Alexandria Ocasio-Cortez is felkarolt. „Nincs pénz rá – felelte a 85 éves politikus, aki ellenségesen összefont karokkal magyarázta a pöttöm gyerekeknek a tekintélyelvűség egyszeregyét: – Harminc éve teszem a dolgom, tudom, hogy mit csinálok. Bejöttök ide, és azt mondjátok, hogy tedd azt, amit én akarok. Ilyesmire nem reagálok.” Amikor egy idősebb lány azt mondta, „mi szavaztuk meg önt”, Feinstein rögtön visszavágott: hány éves vagy? „Tizenhat.” „Akkor te nem szavaztál rám.”

Csakhogy a fiatalok már okostelefonnal követik az eseményeket. Ez az egyik legerősebb fegyver a kezükben. A szobában elhangzott szóváltásról készült felvétel is megjelent a közösségi médián, és miután nagy felhördülést váltott ki, Feinstein kénytelen volt nyilatkozatban hangsúlyozni, hogy van saját zöld törvényjavaslata, és egyetért a fiatalokkal. A közösségi médiás láthatóság mellett a gyerekek másik hallatlan előnye a cukiságuk. Valóságos PR-harakirinek minősül egy közéleti szereplőnél, ha nem fogadja, vagy az utcán várakoztatja az apró csemetéket. Muszáj szóba állni velük.

Sajnos az ausztrál miniszterelnök is a leereszkedő helyreutasítást választotta: „Több iskolába járás és kevesebb aktivizmus” – üzente a kiskorúaknak. A válasz: „Ha Scott Morrison azt akarja, hogy a gyerekek ne viselkedjenek úgy, mint a parlamentben ülők, akkor a parlament tagjai se tegyenek úgy, mintha gyerekek lennének”. Ennyit a felnőttek felelősségteljességéről. Meg annyit, hogy Hollandiában 350, Angliában 224 tudós látta el szignójával azokat a nyílt leveleket, amelyekben kiállnak a diákok mellett.

 

Vitatott őszinteség

A politikusok hajlamosak a tömeg vagy egy aktivista elégedetlenkedése mögött valamilyen mögöttes, rossz szándékú befolyásoló erőt látni, s a lázongókat megpróbálják bábuknak beállítani, akik nem a saját elveik miatt mentek az utcára. hőzöngenek. Ezt tette Angela Merkel is a Müncheni Biztonsági Konferencián, ahol a diákok klímatüntetéseit a Kreml manipulációjának, a „hibrid hadviselés” részének állította be: „Képtelenség, hogy a német gyerekek oly sok év után éppen most és minden külső befolyásolás nélkül jönnek rá, hogy részt kell venniük ebben a folyamatban” – mondta a tüntetési hullámról.

Ilyen reakció egy hatalmon lévő politikusnál persze tipikus játszmázás, mert nem reagál érdemben a kritikára, inkább felbujtást vizionál. Később meg visszatáncol. Merkel megjegyzése olyan tiltakozást váltott ki, hogy szóvivője szabadkozni kényszerült a Twitteren, mondván a német kancellár a klímatüntetéseket csak példaként hozta fel az internet embereket mozgósító erejének illusztrálására. Ez egyértelműen nem igaz, mert az oroszok hibáztatása nagyon nyíltan ott volt Merkel szavaiban.Greta az Európai Parlament Gazdasági és Társadalmi Bizottságának ülésén Juncker előtt mondott beszédet, amelyben visszautasította az összeesküvés-elméletet. Lássuk be, a felnőttvilág abszurditását jelzi, hogy 15-16 éves kamaszoknak ilyen vádakat kell cáfolniuk.

 

Beperelt kormány

Jogi úton már évek óta folyik a gyerekek klímaharca, az utcára vonulás csak eszkaláció. Eddig Hollandiában, Pakisztánban és Kolumbiában születtek kiskorúak által benyújtott klímaperekben precedensértékű döntések a gyerekek javára. Hamarosan indul egy tárgyalás az Amerikai Egyesült Államokban, Oregon államban. Hollandiában a Fellebbviteli Bíróság kimondta, hogy a kormánynak kötelező 2020-ra az 1990-es bázisévhez képest 25 százalékkal csökkenteni az ország légszennyezését, amely célról aztán a Környezetkutatási Hivatal aztán kijelentette, hogy „elérhetetlen”. Amíg az illetékesek részéről a „bocs’, de nem megy” hozzáállás tapasztalható, addig aligha nyugszik le a fiatal generáció. Március 15-re globális tüntetést hirdetettek meg. Várhatóan 40 országban és az USA-nak legalább 30 tagállamában tüntetnek tanítási időben a diákok.

 

Fiatalok kontra Fehér Ház: egy veszteség, egy félgyőzelem

Minden bizonnyal az évszázad egyik nagy jogi meccse, hogy a bíróságok helyt adnak-e világszerte a kiskorúak kereseteinek, és rákényszerítik-e a kormányokat arra, hogy élhető környezetet hagyjanak hátra a jövő generációk számára. Egyelőre egy elutasító és egy helyt adó ítélet született Amerikában. Három másik országban már klímavédelemre kötelezte a bíróság a kormányokat.

 

Forrás: https://piacesprofit.hu/klimablog/lazado-klimageneracio/