Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Látogatás a dunaújvárosi papírfeldolgozóban

  • 2015. március 18.
  • Abigail

A Hamburger Hungária Kft-nél tett látogatásunkkor a papírhulladék feldolgozásának összes fázisával megismerkedhettünk: a szelektíven gyűjtött bálák beérkezésétől egészen az óriás papírtekercsek kigurulásáig.

A gyárlátogatás apropója a KörnyezetBarátok – Ökoiskola jó gyakorlatok terjesztése diákokkal diákoknak pályázat volt, melynek során 20 fő közösségi szolgálatos fiatalnak nyújtottunk elméleti és gyakorlati felkészítést újrapapír és hulladékmegelőzés témakörben.

A pályázat központi eleme egy Újrapapír témanap megtartása a kiválasztott ökoiskola címre pályázó általános iskolában. Fontosnak tartottuk, hogy a diákok ne csak halljanak a folyamatról, de lássák (és szagolják), hogy hogyan készül az újrapapír. A cégcsoport a Magyarországon gyártott összes papírmennyiség 90%-át állítja elő, 80 %-át exportálja. A Magyarországon begyűjtött papírhulladék  90% -ának újrahasznosítása történik itt, de a gyár kapacitása jóval nagyobb, ezért a termelés fenntartása érdekében papírhulladékot importálnak.

A rengeteg új információt úgy szívtuk magunkba, mint az eljárás során a papír a vizet.

Szóval (egy kis matek): Európa legnagyobb újrapapírgépet láthattuk Dunaújvárosban, aminek teljesítménye 75 tonna újrapapír/óra, ami naponta 1800 tonnát jelent. A gép egész évben működik megállás nélkül, így 665 ezer tonna papírt termel évente az üzem. A gyár összességében 740 ezer tonna hulladékpapírt dolgoz fel évente.

1 tonna újrapapír előállításához közel 1100 kg hulladékpapír szükséges, a maradékot (huzalok, kisebb műanyagok stb., ami a szelektív gyűjtőbe bekerült idegen anyag) elszállítják ártalmatlanításra.

A feldolgozás menete: a papírbálákat vízzel, rotorral szétfoszlatják. A hatalmas, mosógépdobhoz hasonló tartály alján 1 cm-es szűrő található, ahol a rostok átmennek, a maradék idegen anyagokat a „copfkihúzóval” távolítják el, s aztán (vigyázzatok lányok!) a „copfvágóval” darabolják fel az elszállítás előtt. Az így kinyert rövid és hosszú frakciójú papírrostok 2-8 mm átmérőjűek, amik préselés után hatalmas hengerek felszínén már papírhoz hasonló formát nyerve száguldanak tovább.

Utána következik a víztelenítési fázis, ahol az újrapapír 80%-os víztartalma előbb 40%-ra, majd a szárításnál 5%-ra csökken. A vegyszeres víz biológiai tisztításon megy keresztül, utána visszavezetik a rendszerbe.

A befejező fázisok: frakcionálás, tisztítás, osztályzás. A végeredmény egy 4 méter széles, 60 tonna súlyú újrapapír óriástekercs, amit aztán kívánt szélességre darabolva, futószalagon egy (részben a tűzveszély miatt) alacsony oxigéntartalmú raktárba juttatnak, ahonnan átmeneti tárolás után Budapestre szállítják, hogy kartonlap és hullámkarton készüljön belőle.

A jövőben a létesítményt hőerőművel tervezik kiegészíteni, amiből saját energiaigényüket fedezik majd.

  csoportkép