LÁMPÁS BŐRÖNDPOLC titkos kapcsolóval

  • 2018. március 04.
  • CsViki

Fali polc bőröndből készült már több is, mégis, ez az egy kicsit más most, mint a többi. Szerettem volna tenni bele egy kis extrát, egyrészt azért, hogy nekem is kihívást adjon egy újabb darab elkészítése, másrészt meg, hogy a használóit is kicsit megmozgassa, megviccelje - írja Erdős Anna, a cofferworks.com szerzője.

Cofferworks történetek

 

Ez ugyanis egyik alkotóbázisom színhelyére került, a Home-Made Hostelbe, ott pedig pontosan a kanapéra fáradtan lehuppanó turisták feje főlé a falra.

Nem csak polcra, lámpára is szükség volt a kanapé fölött, de egy újabb sorozatgyártott, felcsíptethető fajta helyett inkább valami egyedibbre vágytam most.

A hostelben sok bőrönd van. És hogy ez a polc is miért pont abból készült, ezekről majd később beszélek a blogon.

Bőrönd került a szekrények tetejére, néhány az ágyak alá tárolók gyanánt, illetve ágyak föle, falakra polcként.

Többüknek az egyszerűbb használhatóság kedvéért leszereltem a tetejét. Most már inkább igyekszem egyben megtartani őket, emiatt viszont egy jó párszor meg kellett forgassam ezt a darabot is a levegőben, mire összeállt, hogy végül hogy nézne ki jól, úgy, hogy közben még használható is legyen a lámpával együtt.

Mivel ezzel a bőröndpolccal semmilyen más megkötésem nem volt, sőt, határidők sem nyomasztottak, egészen jól lehetett szárnyaltatni a fantáziát, ami a lámpa elkészítését illeti.

 

Engem személy szerint mindig izgalomba hoz egy-egy olyan belsőépítészeti vagy csak dekorációs megoldás, ami meglepi, meghökkenti egy kicsit az embert, értsd titkos átjárók, gombnyomásra nyíló-csukódó rejtett elemek és hasonlók.

Tudjátok, olyanokra gondolok, mint egy ruhásszekrény, amin keresztül egy másik szobába, vagy akár világba lehet lépni, vagy amikor pl. egy faltól falig beépített könyvespolc egyik eleme nyílik meg átjáróként, ha éppen valamit megnyomsz vagy kihúzol, csettintesz stb.

Na kinek ugrottak be ismert mesék, filmek, amikben hasonók szerepelnek? Kíváncsi vagyok együtt mennyit szednénk össze! Ha tudtok valami különlegesről, szívesen látnám vagy hallanék róla!

Én például egy ilyet láttam Gayer-Anderson katonatiszt kairói házában. A háremhölgyek egyik szobájának sarkában volt ez az ékszertartó polcos szekrény titkos átjáróval, ami egy keskeny körfolyosóra nyílt.

 

Titkos ajtó

 

Én simán elmentem volna mellette, ha az egyik őr nem mutatja meg. Egy egész faldarab jött ki a nyíló ajtóval.

A koszból látszik, hogy gyakran használhatták, úgy néz ki, itt tényleg szükség volt rá, és nem csak viccesek akartak lenni.:)

Nekem kisgyerek korom óta a fejemben van az a kép, amikor egy könyvet akarsz leemelni egy polcról, de az hirtelen elindít valamit, pl. megnyitja azt a bizonyos rejtett könyvespolcos átjárót. Arra már nem emlékszem, hogy melyik filmben láttam, de szerintem többen is volt ilyen.

Mindig is akartam ilyet valahol, de akkor én még úgy tudtam, hogy ilyen nincs és nem is lehet a valóságban, hisz ez mind csak valami varázslat lehet.

Azóta eltelt egy kis idő, most már az ilyen “lehetetlennek tűnő” megoldások kifejezetten szórakoztatnak, az akarat pedig, hogy megvalósítsam őket, tettekre késztet.

Majd látni fogjátok még a blogon, különösen lámpakapcsolók terén teljesedem ki ebben a témában igazán.

 

De kanyarodjunk csak vissza a bőröndhöz.

Tehát adott egy bőrönd, polc lesz belőle. Ha már polc, könyv biztosan lesz rajta. Ha már olvasunk is, lámpa is kell, lógni fog le róla. Azt meg fel is kell valahogy majd kapcsolni, akkor hát jöjjön most az a varázslat, könyv fogja kapcsolni, mert nincs ugye lehetetlen.

A “könyv” címet is kapott, egy kis utalással a lámpára, szóval egy mini segítség ahhoz, hogy könnyebben megtaláljuk azt a kapcsolót.

“Let there be light”, azaz “Legyen világosság”.

Elkészült a műhelyemben a mű, de a végleges helyére szállítása még váratott magára, mivel mindeközben a Humusz szövetség pályázatot hirdetett újradizájnolt tárgyak témájában. Ez a bőrönd is indult a megpróbáltatáson, és nagy meglepetésemre másodmagával meg is nyerte azt. Kiállítások sorozata követte az eseményt, a legjobb művek útnak indultak és hónapokig járták az országot. Honlapjukon erről is mesélnek és elmagyarázzák azt is, mi is az a re-design (magyarul redizájn..), mert hogy most már ilyen kifejezés is létezik.:)

Na, ez azért egy szerencsés bőrönd, ki tudja, szebb korában is mennyit utazhatott, aztán halálra ítélték egy dohos padlásra dobva, most meg mégis útnak indulhatott megint.

Itt megnézhetizek, hogy is működik a gyakorlatban, az első fél percben mutatják be a bőrönd-polc-lámpát.

Nekem itt tűnt csak fel, hogy elhagyták a két vékony fapálcát, ami nyitva tartotta a bőröndöt a falon, és két otromba deszkadarabbal pótolták. De sebaj, a lényeg, hogy megoldották, én meg javítottam utólag a hibát.

 Nagyon jófejek voltak egyébként, elárasztottak rengeteg nyereménnyel!

Szuper menő barkácsgépek, praktikus asztalos könyv, magazin előfizetés és más kreatív füzetecskék. Ennek ugyan már 2 éve, de ezúton is nagyon köszönöm nekik, nem is tudják, milyen hasznos lett mind!

 

A továbbiakban még megosztok pár részletet az elkészítéséről, ha van kedvetek, olvassátok tovább, ha pedig elég volt, akkor örülnék, ha lejjebb gördítenétek, és megírnátok nekem, hol és milyen ötletes megoldást láttatok az emberek meghökkentésére, akár filmekben, akár a valóságban valahol!

  

Forrás: cofferworks.com

Szerző: Erdős Anna