Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kupakokkal fizetnek a szarkák az ételautómatánál

  • 2020. október 31.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Ételadagolót épített egy robotfejlesztő szakember szarkáknak. A gép magokat és száraz tápot ad, ha a madarak egy kupakot helyeznek a megfelelő nyílásba.

Hans Forsberg a saját udvarában állította fel az automatát, és maga tanította be az állatokat annak használatára.

Az ötletet az adta, amikor megfigyelte, hogy a kertben lakó szarkák a kültéri lámpák zárját próbálják kinyitni. Az állatok a gyertyákat akarták megszerezni, mert a varjúfélékhez hasonlóan szeretnek lopkodni. Forsberg arra gondolt, hogy munkára fogja az intelligens madarakat.

Az automata egy Raspberry Pi mikroszámítógépre épül, kamera figyeli a gépbe helyezett hulladékot, és bonyolult motorok felelnek a jutalom kiosztásáért.

A szarkák betanítása nem volt egyszerű. Forsbergnek először fel kellett keltenie az érdeklődésüket, odaszoktatni őket, és elnyerni a bizalmukat. A felnőtt szarkák nagyon óvatosak, és a legkisebb változástól is gyanút fognak. A fiatal madarakkal viszont könnyebb dolga volt, ők nyitottabbak a kísérletezésre.

Forsberg most azt tervezi, hogy más típusú hulladék, például cigarettacsikkek gyűjtésére is rászoktatja a madarakat, így végre az állatok is részt vehetnek a szelektív gyűjtésben.

Forrás: hvg.hu