Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld irodaház?

  • 2013. szeptember 30.
  • Pauló Gergő

A témában professzionalizmusa és egész Európát átfogó jellege miatt megkerülhetetlen a www.greenbuildinginfo.eu portál.

Európa egyetlen, zöld irodaházait összegyűjtő és azokat világos, könnyen áttekinthető rendszerbe összefogó, angol nyelvű zöld iroda oldala a http://www.greenbuildinginfo.eu/. Az irodaház piacon ez a leggyorsabban fejlődő szegmens, nem véletlenül: Aki környezettudatos, az eleve ilyen típusú, vagyis környezetbarát és hatékonyan üzemeltethető épületet keres.

A portál 28 ország kínálatát fogja össze, néhány egyszerűen beállítható paraméter segítségével meg is van a keresett iroda, bárhol is legyen az. Aki még csak barátkozik a LEED, a BREEAM, a DGNB/ÖGNI vagy éppen a HQE minősítésekkel, az is képbe helyezheti magát: félóra böngészés az oldalon, és nem csak a fenti minősítések közötti különbségekkel leszünk tisztában, de azzal is, hogy milyen versenyelőnyre tehetünk szert, ha zöldben gondolkodunk, vagy, hogy hol állunk a régióban ezen a téren.

A zöld irodaház költséghatékony megoldás

A greenbuildinginfo.eu „good to know” rovata a szakembereknek is hasznos: nem csak azokat a fogalmakat tisztázza, amelyeket nap, mint nap használ a szakma, de érthetően elmagyarázza azt is, ami elsőre talán nem kézenfekvő: zöld irodaházat üzemeltetni nem „csupán” azért előnyös, mert eleget teszünk a társadalmi-üzleti környezet elvárásainak. Ez persze jó dolog, de pénzt megtakarítani még ennél is jobb: márpedig a zöld irodaházakat eleve úgy tervezik és kivitelezik, hogy az üzemeltetésük hatékony, vagyis olcsó legyen: az extra hőszigetelés, a zöld tetőkert, a hőszivattyú, mind arra (is) szolgál, hogy az üzemeltetők éppúgy pénzt takarítsanak meg, mint a bérlők. Szakemberek egyetértenek abban, hogy néhány évtized múlva csak zöld irodaházak lesznek. Az okok kézenfekvőek: a zöld irodaházak hatékonyan gazdálkodnak az energiával, vízzel és egyéb erőforrásokkal, védik a használó egészségét és növelik az alkalmazottak termelékenységét. Emellett csökkentik a hulladéktermelést, a környezetszennyezést és –rombolást.

Számos cégtől elvárják a részvényesei, illetve a tágabban értelmezett partnerei, a stakeholderek, hogy működése során fokozott figyelmet szenteljen az ökológiai lábnyom csökkentésének. A társadalmi felelősségvállalás ma már nem csak szlogen, hanem követelmény. Ennek egyik legfontosabb eleme a környezetvédelem, ezért is kikerülhetetlen már a zöld irodaház témája.

Naprakész információk a zöld irodaházakról

Ha a zöld irodaházak szabályozásával kapcsolatos nemzeti sajátosságokra vagyunk kíváncsiak, vagy közvetlenül azokkal a cégekkel akarunk kapcsolatba lépni, akik a zöld technológiákat szállítják, elég egy kattintás: a greenbuildinginfo.eu-n megtaláljuk a legfontosabb linkeket. Hasznos a nemzetközi „ki kicsoda is” és az is szimpatikus, hogy jól látszik: a portál üzemeltetői gondos gazda módjára folyamatosan töltik fel, illetve frissítik az aktuális ingatlanpiaci hírekről, eseményekről szóló rovatot.

Amira a fejlesztők különösen büszkék lehetnek: ingatlanos oldal sok van, talán környezettudatos portálból is akad néhány, de olyan, amely Európa szinte teljes zöld irodaház kínálatát bemutatná, biztosan nincs több. Annak, aki regisztrál a portálon, számos emelt szintű szolgáltatás is elérhetővé válik. Részletek itt: http://www.greenbuildinginfo.eu/registration/.

A greenbuildinginfo.eu

Európa egyedüli ügynökségi és fejlesztői oldaltól független Irodaház Kommunikációs és Bérbeadást Támogató portálhálózat zöld vonala. A portál 28 ország zöld irodaház piacát öleli fel és teszi elérehetővé a szakma és a kimondottan zöld irodaházban gondolkodó bérlők számára.

Az irodakereső hálózat országai: Ausztria, Magyarország, Románia, Szerbia, Horvátország.

Magyar platformja a www.irodakereso.info.