Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

V. TERMIK Tábor 2012

  • 2012. március 22.
  • Scheuer Zsuzsanna

A Magonc Alapítvány lelkes fiatalokból álló önkéntes csapata idén immár 5. alkalommal rendezi meg országos, 10-14 éves gyermekeknek szóló nomád táborát, a TERMIK Tábort.

10 felejthetetlen tábori napra várunk a Börzsöny-hegységbe, egy csörgedező patakokkal határolt tisztáson, Drégely várának tövében.

Ha nyitott vagy a természet értékeire, és szeretnéd a nyarat igazán jó közösségben, nomád körülmények között, érdekes természetismereti, néprajzi és közösségépítő foglalkozásokon eltölteni, ne habozz: szállj fel velünk Te is a dunai hajóra: fergeteges társaság, remek programok és játékok az idén öt éves TERMIK Táborban!

Célunk egy olyan program megvalósítása, ahol a táborozó gyermekek és a szervezők együttesen ismerhetik meg a táborhely környékének élővilágát, a helyi népszokásokat és mesterségeket, elsajátítják a tájékozódási ismereteket és a szabadéri főzés fortélyait is, valamint megtanulják hosszú távon is fenntartható módon hasznosítani a természeti adottságokat és erőforrásokat.

Eközben pedig egy jól működő, összetartó, szociális közösséget alakítanak ki; barátokká válnak. Ezt a közösségépítést is segíti, hogy a gyermekeket 10 fős „családokba” osztjuk. A családok vezetői a családfők, akik 10 napon át kísérik a résztvevőket, figyelnek rájuk: ők azok, akikhez a gyerekek bármikor fordulhatnak.

A TERMIK Tábor jellegzetessége egy szakmai forgószínpad: itt a gyermekek – „családi” keretek között – minden nap más és más kalandos, élményszerű, de ugyanakkor szakmai ismereteket is nyújtó foglalkozáson vehetnek részt. Ezek idén: Madarászat, „A betyárok nyomában”, Túlélés a természetben, Néprajz és kézimunka, Földtan, Dráma (színjátszás), valamint Konyha és táplálkozástan. A foglalkozások során a résztvevők testközelből ismerkedhetnek meg a tábort körülvevő élőlényekkel és egyéb természeti, kulturális kincsekkel.

A délután során kötetlenebb, de a délelőttiekhez hasonlóan színes és változatos elfoglaltságok várnak a táborozókra. Ezek lehetnek a családok összekovácsolódását segítő csapatépítő programok, játékos vetélkedők, vagy akár a teljes tábor népét bevonó nagy csapatjátékok. Alkalmanként pedig külsős vendégek tartanak a gyerekeknek és szervezőknek érdekes foglalkozásokat: például madárgyűrűzést, vízvizsgálatot, tájfutást, íjászatot, előadást a tatárjárásról vagy éppen az ártéri gazdálkodásról.

Napnyugtakor közös, tábortűz körüli énekléssel, mesehallgatással és színdarabbal zárjuk a tábor napjait.

A TERMIK Tábort idén is különleges hangulatú helyszínen rendezzük meg: a környékén gyönyörű erdők, sziklák, szurdokok, barlangok, valamint országos jelentőségű, részben helyreállított várrom és egyéb néprajzi nevezetességek is találhatók (pl. a terület híres-hírhedt betyárvilágáról... ).

Mivel minden szervező önkéntesen, azaz díjazás nélkül végzi munkáját, táborunkban nincs klasszikus értelemben vett „részvételi díj”. A 10 napos tábor során az étkezéshez, utazáshoz, közös felszereléshez való hozzájárulás 2012-ben legalább 27 000 Ft.

Időpont: 2012. július 9-18.
Helyszín: Várbükk, Észak-Börzsöny
Jelentkezési határidő: 2012. május 20. (vagy amíg van hely)
Korosztály: 10-14 év (egyéb esetben külön egyeztetés szükséges!)
Részvételi hozzájárulás: 27 000 Ft (utazással együtt)
Szállás: szabad ég alatt, saját sátrakban
Utazás: Budapestről különhajóval és –vonattal

A táborról és a napi programokról részletes tájékoztatás, valamint online jelentkezési lehetőség található megújult honlapunkon: www.termiktabor.hu

További információ, jelentkezési tudnivalók:
E-mail: [email protected]
Posta: 2111 Szada, Árpád u. 30.
Telefon:

+36-20-469-0512 (Magonc Alapítvány)
+36-30-394-9038 (Mayer Márton)