Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megtisztult az Alsó-Szigetköz

  • 2011. szeptember 02.
  • Molnár András

Tizennégy alsó-szigetközi településen európai uniós támogatással mintegy hetven helyszínről közel 13 ezer 500 köbméter elhagyott hulladékot távolítottak el az utak mellől, az erdők széléről, a folyópartokról – közölte Tóásó Gyula projektmenedzser a témában rendezett szakmai tanácskozáson pénteken, Dunaszegen.

Az MTI híradása szerint a programra a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (SZITE) és a szlovákiai Nagymegyer városa csaknem négyszázezer eurót nyert el a magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési program keretében. A lerakóhelyek felmérését követően a Rekultiv Kft. összegyűjtötte és a jánossomorjai hulladéklerakóba szállította a szemetet.

A térség érzékeny és értékes vízbázison fekszik, ennek védelme kiemelt fontosságú – hangsúlyozta a projektmenedzser. Márpedig a községekhez tartozó erdőkben, folyópartokon, utak mentén szétszórt hulladék műszaki védelem híján szennyezi a környezetet. Ezen túl rontja a térségben élő emberek életminőségét. Szigetköz alsó részén csaknem negyvenezren élnek. 

A szlovákiai partnertelepülésen ugyanezek a munkálatok zajlottak, s Nagymegyer térségében több mint 1500 köbméter szemetet szállítottak el mostanáig.

A hulladékmentesítéssel párhuzamosan tájékoztatókat tartottak diákoknak a környezet megóvásának fontosságáról, illetve bemutatókon ismertették a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjét és a hulladékmennyiség csökkentésének lehetőségeit.

forrás: MTI