Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon a világ egyik vezető méregkeverője

  • 2013. szeptember 01.
  • Pauló Gergő

A GAP Inc.a világ egyik legnagyobb ruhaipari konszernje két üzletet is nyitott Budapesten. Greenpeace aktivisták a Westend bevásárlóközpont Váci úti oldalán található óriási GAP reklámra helyeztek ki egy figyelemfelkeltő molinót, azt követelve, hogy a GAP is vonja ki a mérgeket a ruhagyártásából.

Az 1969-ben alapított Gap Inc. hat márkával (Gap, Banana Republic, Old Navy, Piperlime, Athleta, Intermix), több mint 3000 bolttal a világ 90 országában van jelen. Most két üzlet nyitásával Magyarországon terjeszkedik a Gap.

Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyi anyag szakértője elmondta: "Bár a Greenpeace többször is bebizonyította, hogy a GAP tevékenységével világszerte súlyos vízszennyezésekhez járul hozzá [Kínában, Mexikóban, Indonéziában], a cég mégsem kívánja kivonni a káros, szennyező anyagokat termeléséből."

A Greenpeace idei felmérése szerint a GAP egyik beszállítója Indonéziában olyan méregkoktélt ereszt a trópusi környezetbe az üzeméből, amely a kolontári katasztrófában kiömlő vörösiszapnál 10-szer maróbb, 14-es pH-értékkel bír. A lúgon túl számos más mérgező anyag, mint a hormonkárosító nonilfenol és mérgező antimon is kimutathatóak voltak a helyi édesvizekbe akadály nélkül jutó szennyvízben. Ezeknek a folyóknak és tavaknak a szennyezettsége több millió ember ivóvizét és megélhetését veszélyezteti.

A Greenpeace 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon. A tavaly vizsgált GAP termékek 77 százalékában volt kimutatható káros hatású nonilfenol-etoxilát.  Eszerint a káros anyag használat a GAP ruhagyártása során nem egyedülálló eset. Ezért felszólítjuk a GAP Inc.-t hogy csatlakozzon a többi vezető ruhaipari céghez és haladéktalanul kötelezze el magát a divat méregtelenítése mellett.

Teljes cikk és forrás: greenfo.hu