Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Létrás-tetõi táborok

  • 2012. május 14.
  • T.Zsuzsa
Szerző: 
T.Zsuzsa

Ismét megrendezésre került (idén már 20. alkalommal) a Létrás-tetői természetismereti gyerektábor július első két hetében, mellyel mindannyiszor a természetjáráson alapuló természetismeretet tűztük ki célként, melynek vadregényes otthona a Bükk-hegység.

A táborba tapasztalataink szerint vegyesen jelentkeznek az országból. Egy részük, negyedik, ötödik alkalommal csatlakozik a táborvezetőhöz, másik részük egyáltalán nem tartózkodott még hosszabb időt a szabad természetben. Ennek megfelelően megismertetjük a természetben való tartózkodás és tevékenység ideális szokásrendszerét, alapvetően elvárható magatartásszabályait. A fiatalok elsajátítják a táborozás alapjait: hordják a vizet, a fát, megtanulnak úgy tisztálkodni, hogy ne károsítsák vele a környezetet. Gyógynövényeket gyűjtünk, teát, salátát készítünk belőlük.

Célunk, hogy megismerjék és megbecsüljék a Nemzeti Park természeti értékeit, a karsztot, ezek védelmét. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, környezetkímélő tisztító és tisztálkodó szereket, ill. komposzt toalettet használunk. Ezekkel a tevékenységi formákkal úgy véljük, hogy olyan sajátos fizikai és szellemi kalandban részesítjük a gyerekeket, melyeket a család, az iskola soha nem nyújthat.

 

Túraútvonalainkat mindig a táborozók összetételéhez, az időjáráshoz és az eltöltött napok számárhoz igazítjuk, pl.: Majális-park - Eszperantó-forrás -Létrás-tető; Létrás-tető - Sebesvíz - Bolhási rét - Jávorkút - Kühne Andor út - Létrás-tető; Létrás-tető - Borókás tebrek - Kurta-bérc - Hollós-tető - Lusta-völgy - Jávorkút - Létrás-tető; Létrás-tető - Sebesvíz-völgy - Garadna-völgy - Szeleta oldal - Forrás-völgy - Udvarkői-szakadék - Kőlyukak - Hárs-kút -Pisztráng-telep - Bolhási-rét - Sebesvíz - Létrás-tető; Léltrás-tető - Jávorkút - Csipkés-kút - Bánkút - Nagymező - Tar-kő - Lusta-völgy - Létrás-tető.

Bejárandó, illetve érintett barlangok: Létrás-tetői Vizes-barlang, Szepesi-Láner-barlangrendszer, Bolhási-Víznyelő, Cubákos, Diabáz, Kecskelyuk, Kőlyukak, Hillebrand, Udvarkői-szakadékbarlang, Forrás-völgyi sziklaüregek, Jávorkúti víznyelő-barlang, stb.

Résztvevők köre:

Idén a tábor fennállásának 20 évfordulója alkalmából szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a "20 éves táboros találkozónkra" is (július 7.): http://letrasitabor.hu/?page_id=136