Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén is lesz TeSzedd!

  • 2013. augusztus 15.
  • Pauló Gergő

Az idén szeptember 14-én szervezik meg harmadik alkalommal az országos TeSzedd! szemétszedési akciót, amelyre már úgyis 33 ezren jelentkeztek, hogy a regisztrációs kampányt hivatalosan csak ma nyitották meg.

A TeSzedd! elsősorban az illegálisan lerakott kommunális hulladék összegyűjtésére szolgál, ha a szervezők és az önkéntesek bontási törmeléket, vagy veszélyes hulladékot találnak a helyszínen, akkor az jelentik az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség felé, aki kötelezi a terület tulajdonosát a szemét/hulladék elszállítására.

A tavalyi akcióban körülbelül 150 ezer önkéntes vett részt, 700 településről, 1500 helyszínen. Idén szeretnék növelni a résztvevők számát, de nem ez a legfontosabb, hiszen ez „nem verseny” – fogalmazott Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője. Elmondása szerint tavalyi közvéleménykutatásaikból az derült ki, hogy habár nem szelektíven gyűjteni a hulladékot már egyértelműen kínos (10-ből 7-en azt mondják, hogy csinálják), a lakosság nagyobbik része szépíti saját magatartását, hiszen valójában csak tízből ketten gyűjtenek szelektíven.

A VM és az OHÜ által a BM és a KIM együttműködésével szervezett idei országos szemétgyűjtő akció keretében tavaly 3 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze, ez az évi körülbelül 3 millió tonna települési szilárd hulladék egy ezreléke. Az összes illegálisan lerakott hulladékot lehetetlen a TeSzedd! keretében elszállítani. Az OHÜ kalkulációi szerint az önkéntesek által elvégzett munka értéke körülbelül 1,5 milliárd forint, ehhez adódik hozzá az a 200 millió forint szemétszállítási díj, amit az akció keretében elengednek a közszolgáltatók.

A közös szemétszedésre szeptember 11-ig lehet jelentkezni, valamint ugyaneddig lehet bejelenteni a lakosság által felfedezett illegális hulladéklerakóhelyeket az erre a célra fejlesztett TeSzedd! mobilappon keresztül.

Teljes cikk: index.hu