Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy börtön is zöldülhet

  • 2011. augusztus 26.
  • Scheuer Zsuzsanna

A környezettudatosság jegyében PET-palackokból készítettek szobrokat és használati tárgyakat a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai.

A büntetés-végrehajtási intézet versenyt hirdetett a fogvatartottak között. A mű tárgya és formája szabadon választható volt, valamint az is, hányan dolgoznak az adott munkán. Ezzel szemben az alkotás háromszor három méternél nem lehetett nagyobb, valamint a palackok összeillesztéséhez csak szigetelőszalagot használhattak.
    Török Edina őrnagy, a büntetés-végrehajtási osztály vezetője elmondta, az adta az ötletet a verseny meghirdetéséhez, hogy az elítéltek által használt közösségi szobákat újrahasznosított bútorokkal szeretnék berendezni. "Költséghatékonysági megfontolások is szerepet játszottak az ötlet megszületésében, valamint egy ilyen munka a fogvatartottaknak is jó lehetőség arra, hogy a szabadidejüket hasznosan, kreatívan töltsék."
    A versenyre beérkező alkotások között volt ugyan szék, asztal, ágy és állólámpa, de akadtak olyan "szobrok" is, amelyek valóságos műalkotásnak tűntek.
    Első helyezett lett egy közel két méter magas malom, amely két hónap alatt készült el, valamint vele holtversenyben egy teljesen élethű kerékpár. A malom alkotója az MTI-nek elmondta: "Itt bent szélmalomharcot vívunk az idővel és nagyon örülnénk neki, ha az is olyan gyorsan peregne, mint a palackban homokot szimbolizáló súrolószer". Akadt életnagyságú velocipéd is PET-palack "gazdával", amelynek készítői még arra is gondot fordítottak, hogy kupakból órát készítsenek a rabruhás műanyag embernek.
    A rendezvény szponzora, a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó FE-Group Invest Zrt. ajándékcsomaggal jutalmazta a versenyzőket, valamint mindannyian kaptak egy plusz látogatási alkalmat, amikor hozzátartozóikat fogadhatják. A legjobb
alkotás fődíja egy DVD-lejátszó volt.

Forrás: MTI