Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak következetesen!

  • 2011. február 06.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A heiligenkreuzi hulladékégető felépítése ellen tiltakozó osztrák és magyar környezetvédők demonstratív bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a tervezett beruházás helyszínén pénteken, amelyen következetességet követeltek Hans Niessltől, az ausztriai Burgenland tartományfőnökétől, hogy egyforma mércével mérje a környezetvédelmi szempontból fontos beruházásokat.

Soós Zoltán, a Pro Natura St. Gotthárd Civil Összefogás (PRONAS) elnöke, aki magyar részről a rendezvény egyik felszólalója is volt, az MTI-nek kifejtette: Ausztriában újabb hulladékipari beruházás van napirenden, a Fertő-tótól néhány kilométerre, Neudorf bei Parndorf településen egy felső-ausztriai cég szemétlerakó deponálót kíván építeni, Hans Niessl tartományfőnök pedig erősen tiltakozik a beruházás ellen.

Az osztrák BIGAS aktivistái Johann Raunikar, a szervezet elnöke vezetésével a sajtótájékoztatón levetítettek egy videót, amelyen az osztrák tartományfőnök éles hangú beszédben utasítja el a projektet, és biztosítja hallgatóságát arról, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a civil szervezetekkel közösen a hulladéklerakó megépítését megakadályozzák.

A PRONAS elnöke hangoztatta, ennek ismeretében a civilek arra kérik a tartományfőnököt, hogy legyen következetes: ha kitart a deponáló felépítésének megakadályozása mellett, ne mérjen kettős mércével, és vonja vissza a heiligenkreuzi hulladékégetőre kiadott engedélyt is. Soós Zoltán tájékoztatása szerint a határon átnyúló ipari parkban tartott rendezvényen Huszár Gábor (független) Szentgotthárd polgármestere arról számolt be, hogy a háttérben, minisztériumi szinten továbbra is folynak az egyeztetések a hulladékégetőt elutasító magyar álláspont érvényesítése érdekében. Szavai szerint március elején Magyarország bécsi nagykövete Szentgotthárdra látogat, mert Ausztriában képviselni kívánja a szentgotthárdiak érdekeit is.

Bana Tibor (Jobbik), Szentgotthárd országgyűlési képviselője pedig arra tett ígéretet, hogy az Országgyűlésben mindent el fog követni azért, hogy ezt az ügyet megnyugtató megoldásáig napirenden tartsa.

Forrás: hvg.hu