Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amazónia Csernobilja

  • 2013. november 13.
  • Pauló Gergő

A nagy olajvállalatok kitermelési tevékenysége gyakran súlyos környezeti katasztrófákhoz vezet. Ecuadorban az észak-amerikai Texaco 1964 és 1990 között folytatott kitermelése okozott jelentős természeti károkat az amazóniai vidéken. Az ecuadori kormány jelenleg azért küzd, hogy a Texacót időközben felvásárló Chevron ismerje el a felelősségét és térítse meg az érintettek számára a károkat.

A Texaco 1964-ben kezdte meg a kitermelést az amazóniai térségben található Lago Agrio-i olajmezőn. A cég az ecuadori állami olajvállalattal kötött kitermelési szerződésben vállalta, hogy biztonságosan kezeli a keletkező mérgező hulladékokat. Erre létezett is egy levédetett technológia, amelyet azonban nem alkalmaztak. Így például a nyersolajjal felszínre kerülő, mérgező vegyületeket tartalmazó vizet csöveken keresztül a környező folyókba vezették. A kitermelés során keletkezett hulladékot tározó medencéket nem bélelték ki, a keletkező káros gázokat pedig elégették.

A toxikus anyagok bejutottak az édesvizekbe, ami súlyos egészségügyi következményekkel járt a helyi lakosság körében, akik a vizeket fürdéshez, főzéshez, valamint ivóvízként használták. Az olajkitermelő helyek közelében lévő vizekben a szénhidrogén-koncentráció többszöröse volt az Egyesült Államokban, illetve Európában megengedett határértékeknek, valamint az itt élő lakosság körében magasabb volt a rákos megbetegedések, vetélések száma a nem olajkitermelő helyeken élő népességhez képest.

Olajszennyezés Ecuadorban

A Texaco 1990-ben fejezte be a tevékenységét Amazóniában és 1995-ben az ecuadori kormánnyal kötött megállapodás alapjántisztítást végzett  a területen, ami azonban csak kozmetikázásként hatott: a hulladékokat tároló medencéket befedték, de a mérgező anyagok továbbra is beszivárogtak a talajba, és szennyezték a vizeket. 1998-ban a felek aláírtak egy Végelszámolási Jegyzőkönyvet, mely alapján az amerikai olajcég mentesült az ecuadori kormány által indított per alól. 2001-ben a Texacót felvásárolta a Chevron, egy másik amerikai olajvállalat.

1993-ban egy, a helyi lakosokat képviselő szervezet beperelte a Texacót. Az ügy 2002-ben a Lago Agrio-i bíróság elé került. 2011-ben született meg az ítélet, mely 9,6 milliárd dolláros kártérítést szabott ki, és nyilvános bocsánatkérésre kötelezte a Chevront. Miután a bocsánatkérésre nem került sor, a kártérítés összege 19 milliárd dollárra nőtt.

A Chevron fellebbezett arra hivatkozva, hogy az 1998-as megállapodásban a Texaco rendezte a kérdést, a rá nézve kötelező helyreállítást elvégezte, így a többi szennyezésért az ecuadori olajvállalat felel. A New York-i Szövetségi Bíróság a multicégnek adott igazat.

Teljes cikk és forrás: greenfo.hu