Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kukásautók munka nélkül

  • 2005. december 11.
  • humusz
Több mint fél milliárd forintért szerezték be azt a 22 kukás- és speciális gyûjtõautót, melyeket jelenleg egy kft. õrzõ-telephelyén tárolnak Cegléden. A jármûvek elõreláthatólag csak két év múlva állnak munkába, amikor elkészül a térségi hulladékgazdálkodási rendszer.
Soltész Ferenc, a program menedzselésével megbízott ceglédi Ökovíz Kft. vezetője a Magyar Rádió megkeresésére elmondta, hogy a kukásautókat a Duna-Tiszaközi Hulladékgazdálkodási Program keretében vásárolták meg tavaly, 560 millió forintért. A korai beszerzés oka a program csúszása, és a bonyolult uniós pénzfelhasználási előírás volt, ugyanis a hatmilliárd forint értékű program 50 százalékos európai uniós támogatással valósul meg. Ezáltal azonban 600 ezer euróval, azaz 150 millió forinttal olcsóbban jutottak hozzá a járművekhez.

Az autókat nem helyezték forgalomba, így amortizációs költségük nincs, de bármikor munkába állíthatók. A beruházás elkészültére azonban még várni kell, hiszen egyelőre úgy tűnik, az öthektáros területű hulladéklerakó és a hozzá kapcsolódó 14 kiegészítő létesítmény csak 2006 végén, 2007 elején kezdheti meg működését.

Soltész Ferenc hangsúlyozta: a csúszásért senkit nem lehet hibáztatni, hiszen a 2003-ban kezdődött program azért húzódik el, mert hazánk uniós csatlakozása miatt megváltoztak a hatósági előírások és életbe lépett az új közbeszerzési törvény is. A projektmenedzser véleménye szerint azonban a beruházás mindvégig szigorú hazai és uniós ellenőrzés alatt állt, a gesztor település, Cegléd pedig semmiben nem döntött önállóan, és minden tagtelepüléssel korrekten elszámolt.

H. Tóth Andrea, Magyar Rádió Online