Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kreatív advent

  • 2019. december 02.
  • Csilla
Minden hétre egy karácsonyi dísz.

Szálló hópihék az utcai lámpa fényében, ünnepvárás, bennünk csönd és izgalom. Kár, hogy ez inkább egy filmjelenet, mintsem a valóság, melyben a tömött áruházak, kéretlen reklámok, csomagolópapír hegyek temetik el bennünk az ünnepi hangulatot, és teszik a karácsonyt a szeretetet és a szemét ünnepévé. Karácsonyi hangulatot teremteni otthon fellelhető anyagokból készült díszekkel is lehet, ami nem csak olcsóbb, de egyedi is, és nem termel újabb hulladékot, inkább hasznosítja az annak hitt, félredobott kacatjainkat. Teljenek kreatívan az adventi ünnepek vásárlás helyett!

 

1. Hét

Elhagyhatatlan az adventi naptár, ami maradék textilből készítve egy igazán egyedi és környezetbarát megoldás. A végeredmény: színes kis batyuk, melyeket ágakra akasztva alkalmazhatunk az ünnepi várakozás heteiben. Vagy biztosan vannak mindenkinél páratlan vagy kinőtt zoknik. Ezeket csak fel kell lógatni egymás mellé, és természetesen az apró ajándékokról se feledkezzünk el. Azok lehetnek gyümölcsök, magvak, jókívánságok vagy szívességek, a lényeg, hogy a meglepetésen legyen a hangsúly, ne a vásárláson és szeméttermelésen. (forrás: nlcafe.hu)

adventi naptár

 

2. Hét

Mit szólnátok hozzá, ha azt mondanám, hogy az elkallódott gombokból pár perces munkával ajtódíszt lehet kreálni? Egy vékony drótra felfűzünk nagyobb zöld gombokat, majd piros, fehér-piros vagy zöld-piros szalaggal megbolondítva, akasztóval ellátva, máris elkészült az ajtódíszünk. Gombokkal koszorút is fel lehet díszíteni, ha van jó alapunk. Koszorút díszíteni régi játékokkal, kerti kincsekkel, de akár alkatrészekkel is lehet. Jó alaposan nézzünk körül otthon! (forrás: kreativvirag.blog.hu)

ajtódísz

 

3. Hét

Gondoltatok már egy égősorra asztaldíszként? Megtisztított üvegekbe rakott égősor ragyogó dísze lehet a szobának. Ehhez annyit kell tennünk, hogy kör alakú nyílást vágunk az üvegen, és belevezetjük az égősort. LED égősort érdemes választani, energiahatékonysági szempontból az a legjobb. Befőttes üvegből mécses tartót készíteni nem újdonság, de el tudnátok képzelni, hogy a nagyobb sószemcséket ne csak a leveshez használjátok, hanem akár dekorációként? Mindössze fehér festékre, egy kis durva szemű sóra és egy szalagra van szükségünk, és már készen is vagyunk. Arra kell figyelnünk, hogy a sót a festék megszáradása előtt szórjuk az üvegre. A látvány magáért beszél! (forrás: otthonos.reblog.hu)

dekoráció

 

4. Hét

Díszítsük a fánkat házi készítésű mézeskaláccsal, fantasztikus illattal árasztja el a lakást, de a zöld fán gyönyörűen mutat a piros alma, egész fahéj, dió is egy kis masnival átkötve. Ezekhez régi anyagokból csinálhatunk még masnikat is. A kertből gyűjthetünk tobozokat, amiket szintén fel lehet dobni, akár mini karácsonyfákat készíteni belőlük.

mézeskalács dísz

Kép forrása: Pexels

 

Reméljük kedvet kaptatok valamelyik tippünkhöz, és sikerül idén a szeméttakarítást megspórolni.

 

Összeállította: Müller-Varga Rózsa, Urbán Csilla

 

A cikk az Újraszedve 2017. III-IV. számában jelent meg.