Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetvédelmi termékdíj törvény módosítási tervei

  • 2009. október 08.
  • beus

"Az Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslat alapján a környezetvédelmi termékdíjat érintő számos rendelkezés megváltozhat. Az alábbiakban a főbb módosítási javaslatokat foglaljuk össze." Az MTI híre.

 

Természetesen az elképzelések a jogalkotási folyamat során még jelentősen változhatnak. A javaslat szerint a kereskedelmi csomagolás esetén a termékdíjfizetési kötelezettség alapja nem a csomagolás darabszáma lenne, hanem a módosítás erre a termékkörre is tömegalapú fizetési kötelezettséget vezetne be. Ezenfelül a kereskedelmi csomagolások esetén az új szabályozás alapján kizárólag az első forgalomba hozó válna kötelezetté, a továbbforgalmazó kereskedő pedig kikerülne a termékdíjfizetésre kötelezettek köréből.

A javaslat egységes szabályokat alkalmazna az importra és az Európai Unió más tagországaiból történő behozatalra a fizetési kötelezettség keletkezésének időpontját illetően. A tervezet szerint a bevallási kötelezettséget - az újrahasználható csomagolást kivéve - egységesen negyedévente kellene teljesíteni. Az újrahasználhatóként forgalomba hozott csomagolás esetében a továbbiakban is éves bevallási kötelezettség állna fenn. A javaslat meghatározná a saját célú felhasználás fogalmát, mely elősegítené az egységes joggyakorlat megteremtését. A módosítás alapján 2010. január 1-jével megszűnne a termékdíjfizetési kötelezettség a hűtőközegek után.

 

Forrás: InfoMédia