Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány eladja a Molnak a kukaholdingot

  • 2022. július 22.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A kormány úgy döntött, hogy eladja az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (avagy köznyelvi nevén: a kukaholdingot) és az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-t a Molnak – derül ki az erről szóló kormányhatározatból. Arról nincs szó a dokumentumban, hogy a Mol mennyiért viszi a cégeket, csak azt írták bele, hogy független értékbecslő szerint megállapított piaci áron és feltételek mellett zajlik le a tranzakció.

Az állam versenyeztetés nélkül adja el a kukaholdingot – ahogy az várható volt, hiszen az országos hulladékgazdálkodási koncesszió kiírásának része volt, hogy a nyertesnek meg kell vennie a cégeket.

A Mol július 15-én jelentette be, hogy megnyerte a 35 éves hulladékgazdálkodási koncessziót – ez sem volt meglepő, más szereplő ugyanis nem jelentkezett a feladatért.

2023. július 1-től a Mol végzi az egész ország területén a háztartások és a vállalkozások évi körülbelül 5 millió tonna hulladékának gyűjtését és kezelését. Ezért cserébe az állam évi 100 millió forint koncessziós díjat fizet. A Mol vállalta, hogy az első tíz évben 185 milliárd forintnyi fejlesztést hajt végre.

Forrás: hvg.hu