Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kombinált italosdobozok hasznosítása: kérdőjelek

  • 2005. április 06.
  • humusz
Tömöri Balázs jegyzete: Az új, hihetetlenül zöld Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés szerint tavaly 10-12 ezer tonna kombinált italosdobozt (a kartontól borzasztóan messze van...) csomagolóanyagot dobtunk ki. Ebbõl hasznosítottak 3%-ot! Az egyesülés arra számít, hogy a 2008-ban 15 ezer tonnányi italoskarton lesz és 8%-ot szeretnének hasznosítani.

A helyzet az, hogy sokan sokfélét értenek hasznosításon*.

Vannak, akik hasznosíthatóságon azt értik, hogy alkalmas elégetésre.

Szerintem ez elég égő! Mindent eladnak nekünk, majd azt mondják: hasznosul!

Kitérhetnék arra is, hogy mennyire összezavarja a környezettudatos embereket az, hogy hol műanyagok közé, hol papírhulladékokhoz dobatják velünk ezt a csomagolóanyagot. Miért kell megkeverni, lelombozni azokat, akik legalább a papír hasznosulásában hisznek!? Elhitelteleníti az egész drága szelektív gyűjtési rendszert az, ha a külön gyűjtött csomagolás egy része égetésre kerül és emiatt nem vesz részt benne a lakosság.

Tudomásom szerint Magyarországon a kombinált italosdoboz anyagában nem hasznosítható. A Dunapack Rt. újrapapír (csomagolóanyag) gyártó gépsorára felengedett 100 %-nyi papírhulladékban MAXIMUM 3 %-nyi kombinált csomagolóanyag lehet, mert jelentős alumínium és műanyagtartalma miatt tönkreteszi a drága gépsort.

Véleményem szerint ebből az következik, hogy a kombinált italcsomagolás jelenleg egy (évi 12 000 tonna mennyiségben keletkező)szennyezőanyag, ami anyagában hasznosításra Magyarországon alkalmatlan, égetnivaló.

Égetés helyett pedig vegyünk ilyen olyan anyagból készült terméket és csomagolóanyagot, ami alkalmas újrahasználatra, de legalább anyagában történő hasznosításra!

Italcsomagolásnál leginkább az újratölthető, betétdíjas üvegcsomagolást javaslom...

Tömöri Balázs

*

anyagában történő hasznosítás pl. papírból újrapapír készítése.

termikus hasznosítás (égetés): a hulladék elégetésével energia (+ dioxin és salakanyagok) nyerhető. Ez azonban minimális töredéke annak az energiamennyiségnek, ami a csomagolóanyag gyártásához szükséges....