Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Klímaválság van. Lázadj!

  • 2021. szeptember 15.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Lázadj, mert majdnem két év telt el az utolsó klímasztrájkunk óta, de a klímaválság problémája súlyosabb, mint korábban bármikor. A politikusok ígéreteivel ellentétben a koronavírus-járvány utáni helyreállítás nem a zöld fordulat jegyében zajlott, a világ vezetői tovább öntik a pénzt a fosszilis energiahordozókba. A politikai döntéshozók és gazdasági szereplők a természetet még mindig csak nyersanyagnak tekintik.

Lázadj, mert a karantén időszaka alatt a demokratikus elvek és jogok mindenhol csorbultak, a képviselők a képviselt állampolgárok megkérdezése nélkül vagy akarata ellenére döntöttek természetpusztító nagyberuházásokról. Veszélybe kerültek olyan gyönyörű és kulcsfontosságú élőhelyeink, mint a Fertő tó, a Velencei-tó, a tatai Öreg-tó, a Balaton, a kisoroszi szigetcsúcs vagy az Őrség. Az építkezések már Natura 2000-es és nemzeti parki területen zajlanak.

Lázadj, mert a helyi közösségek önállósága és önrendelkezése, az önkormányzatiság helyreállítása nélkül nincs zöld jövő - ahogy a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése nélkül sincs! Itthon és világszerte is a marginalizált csoportok vannak leginkább kitéve a klímaválság hatásainak, és gyakran akkor se tudnak változást elérni, ha szeretnének.

Lázadj, mert gyökeres és rendszerszintű változásra van szükség, amely egyaránt figyelembe veszi a legújabb tudományos eredményeket, a természet és a biodiverzitás bonyolult rendszerét, és a felveszi a harcot a kiszolgáltatott csoportok gazdasági, társadalmi és politikai elnyomása ellen!

Lázadj a jövőért! Lázadj a bolygóért! Lázadj az életért!

Tarts velünk szeptember 24-én! Mutassuk meg, hogy a magyar emberek elkötelezettek egy zöldebb, igazságosabb, élhető jövő mellett!

 

ÚTVONAL

16.30 gyülekező az Operánál

17.00 indulás a Kossuth térre:

Andrássy út

Deák Ferenc tér

Bajcsy-Zsilinszky út

Alkotmány utca útvonalon

PROGRAM HAMAROSAN!

A rendezvény szigorúan erőszakmentes és pártpolitika-mentes keretek között zajlik. Kérjük, a pártpolitikai transzparenseket, kitűzőket, skandálásokat hagyjátok otthon!

Aszfaltkrétázni tilos, ezért kérjük, ne is hozzatok magatokkal!

Maszk viselése nem kötelező, de erősen ajánlott! Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

A rendezvényért felelős személyek: Rátz Márton (XR), Ürge Boróka (FFF)