Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

KlímaSztár 2013

  • 2013. január 22.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Felhívás önkormányzatoknak a legjobban megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért

A tárgyalóasztalok mellett évek óta nem sikerül megállapodni, és hatékonyan fellépni a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítéséért. Ami nemzeti, nemzetközi szinten nem sikerül, arra helyben, települési, térségi szinten több jó, követhető megoldást is találni. Ezeket a helyi mintákat díjazza az Európai Klímaszövetség a Klímasztár elismeréssel. 

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Magyarországon 2011 után második alkalommal hirdeti meg a KlímaSztár (ClimateStar) felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát. A programban ismét szeretnék kiválasztani és díjazni a legjobb megvalósított helyi – önkormányzatok közreműködésével megvalósított – projekteket, emellett továbbra is szeretnék bemutatni a hazánkban megvalósult jó példákat.

Felhívásukra olyan fejlesztések, projektek leírását várják, amelyek a környezeti fenntarthatóságot, ezáltal az éghajlat védelmét szolgálják. Néhány lehetséges példa:

  • Az energiafelhasználás csökkentéséhez, helyi, megújuló energiaforrások hatékony felhasználásához kapcsolódó fejlesztések;
  • Fenntartható települési / területi tervezés, fejlesztés – környezetkímélő közlekedés (gyalogos, kerékpáros, tömegközlekedési rendszerek fejlesztése), közösségi célú városrehabilitációs tevékenységek (parkosítás);
  • Helyi termékeket, termelőket előnyben részesítő tevékenységek.

A felhívásra bármely hazai település jelentkezését várják, amennyiben szeretné a magyarországi KlímaSztár díjat elnyerni. Jelentkezni az önkormányzat éghajlatvédelmi tevékenységeinek bemutatásával lehet:

  • A honlapról letölthető formanyomtatvány három részének (Önkormányzat adatai, Települési klímaprofil és a Projekt bemutatása) feldolgozásával. Az egyszerűen kitölthető klímaprofil alapján ideális esetben – amennyiben a település az összes kapcsolódó lépést megtette – a következő oldalon egy klímacsillag rajzolódik ki. Ez a csillagdiagram grafikusan is segíti az önértékelést.
  • A projektet bemutató fényképeket a formanyomtatványhoz csatoltan küldjék el!

A KlímaSztár elnyerése anyagi díjazással nem jár, a nyertes települések elismerésül oklevelet és egy, a felhívás eszmeiségét tükröző művészeti alkotást kapnak, melyet ünnepélyes rendezvény kereti közt nyújtunk át 2013 májusában. A díjazott települések részt vehetnek a 2014-es európai megmérettetésen. (A 2011-ben kitüntetett Mórahalom, Veszprém és Újszilvás közül Mórahalom és Veszprém a hazai díj után 2012-ben az európai kitüntetést is átvehette.)

A kitöltött formanyomtatványt, mely letölthető a Szövetség honlapjáról, és a fényképeket legkésőbb 2013. március 31-ig juttassa el a klimasztar2013@gmail.com címre! Bővebb tájékoztatás a felhívásról:

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség (Lajtmann Csaba) - 06 96/316-192; 06 30/232-6658

Részletek:          www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu

Villámposta:      klimasztar2013@gmail.com

Forrás: Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség