Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Készül Budapest zöld térképe - útmutató a tudatos fővárosi élethez

  • 2019. június 26.
  • Peti

Green Guide Budapest címmel ingyenes, hiánypótló kiadvány készül a városlakók és átutazók számára a tudatosabb, egészségesebb mindennapok kialakításához. A projektet szívügyként építő budapesti csapat a közösségi összefogásban bízik és a támogatások segítségével szeretnék útjára indítani Budapest Zöld Térképét.

Ahogy a klímakatasztrófa egyre súlyosabb méreteket ölt, egyre nagyobb szorongás járja át mindennapjainkat. Szerencsére ez egyre többeket arra ösztönöz, hogy tudatosabban, fenntarthatóbb módon éljenek. Sokakat azonban eltántoríthatnak a kezdeti nehézségek, amik az új, környezetbarát szokások kialakításával járnak, és könnyen feladhatjuk a harcot, ha nem találunk támogató társakara, közösségre, akikkel együtt tudunk fejlődni, tanulni.

Nagy segítség lehet, hogy egyre több felelősségteljes, innovatív, zöld életmódot elősegítő vállalkozás és non-profit szervezet van jelen már Budapesten is, így talán könnyebb olyan környezettudatos életvitelt folytatni, ami nem a megvonásokról és áldozathozatalról szól, hanem örömöt csempészhet az életünkbe.

A Green Guide Budapest csapatának célja megmutatni és inspirációval szolgálni, hogy a tudatos életmódnak nem a lemondásokról kell szólnia, hanem lehet élvezetes, örömteli is. Szubjektív gyűjtésükkel segíteni kívánják a Budapesten élőket és ide látogatókat ezeknek a helyeknek a bemutatásával, hogy a helyi, tudatos vállalkozásokat, pozitív kezdeményezéseket támogassuk, hiszen a pénztárcákkal szavazunk arról, milyen világban szeretnénk élni.

Saját példájukból - az utazás iránti szeretetükből és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségükből - kiindulva született meg az ötlet, hogy egy ingyenesen elérhető, kézzel fogható információs, tájékoztató anyagot hozzanak létre, ami segítheti a budapestieket és az ide látogatókat, hogy tudatosabb és fenntarthatóbb módon fogyasszanak, pihenjenek, közlekedjenek és vásároljanak. Olyan kétnyelvű térképet készítenek, ami több zöld témakört egyesít és ajánl: olyan helyeket, illetve programokat, amelyek a fenntarthatóságot, az egészséges életvitelt és a hulladékok minimalizálását tartják szem előtt. A szokványos turisztikai látványosságok helyett a parkok és piacok állnak majd a középpontban, mellettük pedig a csomagolásmentes vásárlást és hulladékmentes életmódot megkönnyítő üzletek, concept store-ok, vegánbarát étkezdék, kávézók, család-, kutya- és bicikilbarát helyek, közösségi terek és rendezvények szerepelnek majd a térképen, olyan praktikus információkkal kiegészítve, mint a hulladékgyűjtő szigetek vagy teherbringa kölcsönző pontok.

A projekt megálmodója Erdész Dávid és Nosek Mimma, a RisoPlant grafikai és növénydekorációs vállalkozás alapítói. A térkép a tervezőgrafikus Mimma játékos illusztrációival, környezetbarát risográf technikával lesz újrapapírra nyomtatva. A szövegezésért Dávid, és a kettőjük munkáját segítő Konkoly Niki felelősek, az 5000 db kész példányt pedig teherbringával szállítják majd a város különböző terjesztési pontjaira.

A kiadvány gyártási költségeit és hármuk rengeteg munkáját elsősorban közösségi finanszírozásból szeretnék fedezni. Még néhány hétig él a crowdfunding kampányuk, ahol különböző RisoPlant ajándékokért cserébe várják az pénzbeli támogatásokat, de emellett a Zöld Térkép készítői minden megosztásért is hálásak.

Kampány és további információ: bit.ly/GGBPcampaign
Facebook: /GreenGuideBP
Instagram: @greenguidebudapest