Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Készítsünk karácsonyfát!

  • 2013. december 11.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az ünnep minden ízében olyan, amilyenné tesszük, de a hagyományokat megőrizve gazdagíthatjuk saját értékeinkkel.

Világszerte a legtöbb vallás egyik központi szimbóluma a fa, amely az életet jelképezi. Már az ókori kultúrákban is hagyomány volt az örökzöldek tisztelete, a téli napfordulót pedig általában pazar lakomákkal ünnepelték. A karácsonyfa-állítás ma az egész világon elterjedt szokás, ám viszonylag fiatal tradícióról van szó. Erről írásos említést először Sebastian Brant német író tett a XV. század végén.
Magyarországon a karácsonyfa csupán a XIX. század második felétől lett népszerű, először a jómódú nemesi családokban terjedt el, majd a XX. század elejétől egyre többen díszítettek fel otthonukban egy kis fenyőt vagy ágacskát az ünnep alkalmával. Mára nincs olyan otthon, ahova ne jutna legalább egy szimbolikus fenyőág karácsony idején.

Azzal minden környezetvédő egyetért, hogy a hagyományos kivágott fenyőfa nem fenntartható, újragondolásra szoruló kelléke a karácsonynak. Ma már rengeteg alternatív megoldás létezik. Műfenyőket és egyéb, akár hulladéknak ítélt tárgyakból készült "csodákat" lehet kapni szinte minden utcasarkon.

Ám azt gondolom, hogy a saját fenyőfának nincs párja! Nemcsak azért, mert egyedi, mert a mi nappalinkba készült, hanem mert elkészítése egy bögre forró kakaó mellett egy téli estén remek móka az egész családnak.

Csokorba gyűjtöttem a kedvenceimet:

Süssünk karácsonyfát! Lehet mézeskalács fenyőfánk, készíthetünk karácsonyfa alakú kuglófot vagy tortát, melyet mázzal beborítva kis kreativitással fel is díszíthetünk - így az ünnep utáni fenyőhulladékunk nullára csökkenthetô.

Árnyékfenyő: Pillanatok alatt készíthetünk vékony drótból fenyőfa alakot. Ha ez megvan, a fácskát rögzítsük egy fa lécre, amely végére gyertyát helyezve a drótfenyő árnyékot vet a falra. Az árnyékkép mérete állítható a drótfenyő és a gyertya távolságának változtatásával.

Karácsonyfa a falra: Sok technikával találkozhatunk, ha fali karácsonyfa után kutakodunk, az egyik a kézből-karácsonyfa. A család minden tagja körberajzolja a tenyerét, majd kivágja a formát. Az így készült kezek lesznek a fa levelei. Celluxszal, gyurmaragasztóval felrakjuk a falra, és már csak az ajándékok hiányoznak.

Karácsonyfa

Karácsonyfa uszadékfából: Egy fatörzs-darab vagy kisebb uszadékfa közepébe fúrunk egy lyukat, egy A4-es papírt vékony csíkokra vágunk, egy hurkapálcára hullám alakban felfűzzük és már kész is a fenyôfánk.

Karton karácsonyfa: Két egyforma méretű, téglalap alakú kartonra lesz szükségünk. Mindkettőre rárajzoljuk a fenyőfa mintáját, kivágjuk, és már kész is van a két fenyőnk. Mindkettô közepét kétharmad részig bevágjuk, az egyiket felülről lefelé, a másikat alulról fölfelé. Egymásra merőlegesen összeillesztjük a két darabot. Ha van nagyobb kartonunk, akár embernagyságú fa is díszítheti a nappalit. Ízlés szerint lehet festeni, díszíteni.

Azoknak is van néhány ötletünk, akik mindenáron ragaszkodnak az élő fenyôhöz, mert szeretik a színét, az illatát, vagy csak elképzelhetetlennek tartja a karácsonyt igazi fenyő nélkül.

Ünnepeljünk a kertben! Akinek a kertjében van fenyőfa - díszítse fel karácsonyra!

A fenyőág is elég! Egy egész fa helyett beérhetjük egy-egy ágával is (elegendő néhány kisebb, alsó ágat levágnunk a fáról). Ezt a fa is túléli, és karácsonyi hangulatot is teremt.

Karácsonyfa ágakból: Végy egy szeletke rönkfát, fúrj lyukat a közepébe és függőlegesen állíts bele egy ujjnyi vastag fenyőág-darabot (20-30 cm)! Az ágat cipőárral kicsit furkáld meg oldalról, kiképezve az helyét a leendő kis tűlevelektôl viruló ágacskáknak! Tűzd tele a törzset a kis ágakkal, díszítsd, és már kész is az asztali fenyőfa! Az apró ágakat komposztáld, a szerkezetet pedig őrizd meg következő évre!

Sidóné Koller Andrea