Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Keresik a Digitális világ tanárait

  • 2013. december 07.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A gyermekek tudatos és biztonságos internethasználatának oktatásával kapcsolatos pályázatot hirdet a MediaSmart Hungary és a Telenor Magyarország óvodapedagógusok, tanítók és általános iskolai tanárok számára. A Digitális világ tanára című pályázat nyertesei értékes okos eszközöket kapnak, 100 pályázó pedig egy évre szóló Hipernet hozzáféréssel gazdagodik.

„Hogyan értelmezzük helyesen a sokat ígérő reklámokat? Hogyan tartsuk biztonságban személyes adatainkat? Kiben bízhatunk meg a közösségi oldalakon?” Ezekben a kérdésekben is segít eligazodni az alsó tagozatos gyermekek digitális írástudásának és tudatosságának fejlesztését célzó Digitális világ oktatási segédanyag, melyet a Telenor támogatásával 2012 óta fejleszt a MediaSmart Hungary. A kritikus gondolkodás fontosságát a 9-12 éves gyerekek nyelvén bemutató anyag 14 fejezete közül a mobilkommunikációt érintő részeket a telekommunikációs társaság szakértő munkatársai állították össze. Az oktatási anyag idén májusban elkészült, most a pedagógusok aktív bevonása a cél.

A tananyag népszerűsítése és jövőbeni továbbfejlesztése érdekében a MediaSmart és a Telenor pályázatot ír ki A Digitális világ tanára címmel. Mivel a gyerekek egyre fiatalabb életkorban kezdik használni az internetet és a digitális eszközöket, a kiírásra a tanítók és általános iskolai tanárok mellett az óvodapedagógusok jelentkezését is várják.

„A Nemzeti alaptanterv kiemelt területként jelöli meg a médiatudatosságra nevelést, a téma tananyagba építése azonban sok energiát követel a pedagógusoktól. A Digitális világ könnyen adaptálható, korszerű segédletet nyújt számukra ehhez. A pályázattal egyrészt szeretnénk felmérni, hogyan tudják a tananyag segítségével hatékonyabbá, eredményesebbé tenni a munkájukat, másrészt pedig az a célunk, hogy a tőlük kapott visszajelzések és ötletek alapján továbbfejlesszük a tananyagot.” – mondta el dr. Pócsik Ilona, a MediaSmart Hungary Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft. elnöke.

A Digitális világ tanára pályázatra két lépésben várják a jelentkezéseket. A pályázók 2014. január 15. éjfélig regisztrálhatnak óvodai és általános iskolai kategóriában a www.digitalisvilag.hu honlapon. A jelentkezők között 100 darab, egy évre szóló ajándék Hipernet szélessávú mobilinternet hozzáférést sorsolnak ki a szervezők, hogy ezáltal is segítsék a pályázók szakmai felkészülését. A Hipernet hozzáféréshez szükséges hardware eszközöket a Huawei magyarországi képviselete biztosítja. A második lépésben A Digitális világ című oktatási segédanyag használatát, hatékony pedagógiai alkalmazását bemutató pályázati anyagot kell benyújtaniuk a jelentkezőknek 2014. március 16. éjfélig. Az eredményhirdetés időpontja 2014. április 9. Az írásos anyag mellett képes, videó alapú vagy más érdekes formátumú munkát is benyújtók Kreatív különdíjért is indulhatnak.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, és mindkét kategóriában 3-3 nyertest választ ki, akik az alábbi nyereményekben részesülnek:

Első helyezett: Asus Transformer Pad – laptop és táblagép egyben

Második helyezett: Huawei Mediapad 10 Link

Harmadik helyezett: Huawei P6 okostelefon

Kreatív különdíj: Huawei Ascend Mate phablet

„A most felnövő gyerekek számára az internet, a digitális világ természetes közeg, amely számos lehetőséget, de a tapasztalatlanabbak számára veszélyt is hordoz magában. Azt szeretnénk, ha a gyermekek biztonságosan használhatnák ki az internet előnyeit. Ezért a Telenor Hipernet hálózatán 2012 óta az Interpol tiltólistája alapján blokkoljuk a gyermekek ellen irányuló, szexuális bűncselekményeket tartalmazó weboldalakat. Célunk, hogy a technikai szűrőprogramok mellett a gyermekek internetezéssel kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez megfelelő ismeretanyagok szülessenek, és ezek el is érjenek a gyermekekhez, ezért a Digitális világ megismertetését kiemelten fontosnak tartjuk.” – mondta el Klausz Ferenc, a Telenor vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

További információ: www.digitalisvilag.hu