Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kanadai kormány betiltja a műanyag zacskók és polisztirol edények importját és gyártását 2023-tól

  • 2022. június 21.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A kanadai kormány betiltja a műanyag zacskók és polisztirol edények importját és gyárását ez év végétől, az exportjukat pedig 2025 végétől. 

Kanada már korábban bejelentette a tilalmat, de a környezetvédőket megdöbbentette, hogy a kormány eredeti tervei szerint csak Kanadában tiltották volna be a termékek használatát, a külföldre szállítás folytatását nem. A határidőket Steven Guilbeault környezetvédelmi miniszter jelentette be hétfőn.

A zacskókon és a szállítóedényeket kívül a tilalom vonatkozik a műanyag szívószálakra, táskákra, evőeszközökre, keverőpálcákra, valamint a dobozok és palacok hatos csomagolásához használt gyűrűkre.

A szövetségi kormány a betiltást lehetővé tévő kanadai környezetvédelmi törvény értelmében tavaly mérgezőnek minősítette a felsorolt műanyagokat. Egy műanyaggyártó konszern azonban beperelte a kormányt a toxikus minősítés miatt, a tárgyalást várhatóan az év második felében tartják.

Justin Trudeau miniszterelnök először 2019-ben ígérte meg, hogy a kormány fokozatosan kivezeti a nehezen újrahasznosítható műanyag cikkek termelését és használatát, azt a célt tűzve ki, hogy az évtized végére nulla legyen a műanyag hulladék.

A tilalom eredetileg 2021-ben lépett volna érvénybe, de a tudományos értékelés, amelyre a bevezetéshez szükség lett volna, késett a Covid-19 járvány miatt.

A Kanadai Környezetvédelem és Éghajlatváltozás elnevezésű kormányhivatal 2019-ben megállapította, hogy 3,3 millió tonna műanyag került a szemétbe, ennek mintegy a fele csomagolóanyag volt. A mennyiség kevesebb mint egytizedét hasznosították újra. A legtöbb műanyag a földbe kerül, ahol több száz év alatt bomlik fel.

Forrás:dontwasteit.hu