Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Palackgyűjtő ország lettünk

  • 2010. szeptember 09.
  • graczek
Szerző: 
graczek

A Tesco-Global Áruházak Zrt. idén nyáron országos kampányt hirdetett PET-palackok és alumíniumdobozok visszagyűjtésére. A 2010. június 11. és augusztus 29. között lezajlott akció során mintegy 6 millió darab újrahasznosítható PET-palackot és 19 millió alumíniumdobozt gyűjtöttek össze a Tesco vásárlói.

A Tesco működése során különösen nagy figyelmet fordít a szelektív hulladékgyűjtési folyamatokra (mert erre törvény kötelezi - a szerk.), ezért az áruházlánc idén újra kampányt indított a PET-palackok és alumíniumdobozok visszagyűjtésére. Június 11. és augusztus 29. között országszerte 104 hipermarketben nagyszabású nyereményakciót hirdetett az áruházlánc a PET-palackok és alumíniumdobozok visszagyűjtésére.

A Tesco vásárlói 6 millió darab PET-palackot, valamint 19 millió alumíniumdobozt gyűjtöttek össze az akció ideje alatt. A szokásos havi visszaváltott mennyiséghez képest a PET-palackok esetében 64 százalékos, az alumíniumdobozok esetében pedig 57 százalékos volt a volumennövekedés júniusban és júliusban.

A PET-palackok és alumíniumdobozok visszagyűjtésére indított akció együttműködő partnere az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. volt. A kampány keretében a Tesco és az ÖKO-Pannon a nyár folyamán 5 vidéki helyszínen közös roadshow segítségével hívta fel a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

Az akció keretében azok a vásárlók, akik visszavittek a Tesco áruházakba 20 darab PET-palackot vagy 20 darab alumíniumdobozt, egy Tesco PET (kék) vagy egy Tesco ALU (zöld) gyűjtőzsákot kaptak ajándékba. A strapabíró gyűjtőzsákok elhasználódás esetén mindenkor díjmentesen újra cserélhetők a Tesco hipermarketekben.

2010. június 11. és augusztus 29. között egy matricát kaptak azok a vásárlók, akik a palackgyűjtő zsákban visszahoztak 20 darab PET-palackot vagy 20 darab alumíniumdobozt. A vásárlóknak a matricákat egy gyűjtőfüzetbe kellett beragasztaniuk. Akik összegyűjtöttek 5 db matricát, egy palack ásványvizet kaptak ajándékba a Tescótól. A kitöltött és 2010. szeptember 5-ig visszaküldött kuponfüzetek sorsoláson vesznek részt, amely során 5 darab 150 ezer forintos vásárlási utalvány talál majd gazdára.

Szép eredmények, de még jobb lenne, ha nem kéne megvenni ennyi felesleges csomagolást. A vásárló sokszorosan jár rosszul: megveszi a termék árában, aztán visszaviszi, amiért kiszúrják a szemét egy palack vízzel. Az áruház közben a hulladékpiacon jó árat ér el a csomagolásért, ami tiszta haszon. A szelektív gyűjtés valóban fontos, de az már kevésbé korrekt, hogy a tömegek jóhiszeműségére, környezettudatosságára építik a legnagyobbak a saját üzletüket - A szerk.