Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemcsak a torkukra akad

  • 2010. szeptember 09.
  • graczek

Megszületett az első tanulmány arról, mi történik az óceánokban sodródó több millió tonna műanyag hulladékkal az évek folyamán. Az Amerikai Kémiai Társaság 238. találkozóján arról számoltak be a kutatók, hogy az eddig gyakorlatilag elpusztíthatatlannak hitt műanyag meglepően gyorsan elbomlik, de sajnos, bomlásakor potenciálisan mérgező anyagok kerülnek a vízbe.

A kutatók mindezidáig úgy gondolták, hogy az óceánokba kerülő műanyag hulladék - noha cseppet sem szemet gyönyörködtető látvány - főként akkor veszélyezteti a tengeri állatokat, ha lenyelik vagy belegabalyodnak a műanyag tárgyakba. A mostani kutatások vezetője, Katsuhiko Saido, a japán Nihon Egyetem vegyésze és csoportja azonban még aggasztóbb eredményre jutott: azt tapasztalták, hogy az óceánokban úszó műanyag valójában elég hamar elkezd lebomlani az eső, a nap és más környezeti tényezők hatására.

A kutató elmondta, hogy a habosított műanyagok közé tartozó polisztirén (PS) például egy éven belül bomlani kezd, és bomlásakor potenciálisan mérgező biszfenol-A (BPA) és PS-oligomer keletkezik. Egyes tanulmányok szerint ez a két vegyület károsíthatja az állatok hormonháztartását és jelentős hatást gyakorolhat a szaporító rendszerre.

A kísérleti körülmények között a polisztirén bomlásakor csupán ppm (parts per million, azaz rész a millióban) nagyságrendű bomlásterméket mutattak ki. Ez azonban egyáltalán nem elhanyagolható mennyiség, ha figyelembe vesszük, hogy évente csak Japán partjainál 150 000 tonna műanyag törmeléket (főleg hőszigetelésre használt polisztirolhabot, Styrofoamot) mosnak ki a tenger hullámai. A Kalifornia és Hawaii között elterülő úgynevezett Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget (lásd keretes írásunkat) kiterjedése hozzávetőleg tizenötszöröse Magyarország területének, és ez is főleg műanyagból áll. Így a műanyag lebomlása a jövőben újabb jelentős tényező lehet az óceáni ökoszisztémákat jelenleg is fenyegető veszélyforrások közt.

Hulladékvadászok

Augusztus elején két kutatóhajóból álló expedíció indult el San Franciscóból. A Project Kaisei névre keresztelt fölfedezőút célja, hogy tanulmányozza a csendes-óceáni hulladékfolt hatását a tengeri életre. A két kutatóhajó - a Kaisei és a New Horizon - a tervek szerint a hónap végéig tartózkodik a hulladékfolt területén, és végez elemzéseket. A szervezők végső soron azt remélik a küldetéstől, hogy sikerül megtisztítani az óceán e részét a műanyag hulladéktól, és újra hasznosítani a hulladékot üzemanyagként és új termékek előállítására.

Forrás:

Pesthy Gábor
origo.hu