Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hass, alkoss, alakíts! Ökoszatyor pályázat kreatív zöldeknek

  • 2011. január 15.
  • Molnár András

Varrogató punkok, öko-dizájner nagymamák, zöld kismamák, kreatív kiccsáók figyelem!!!Komolyan egy unalmas vászondarabnak kell lennie a bevásárlótáskának? Ha úgy gondolod, hogy NEM, akkor jelentkezz pályázatunkra! És alkoss… Bármiből, bárhogyan, de szatyor legyen a végeredmény! Külön értékeljük, ha feszegeted a műfaji határokat, ha újrafelhasznált anyagból áll, ha eredeti a formája, ha észbontó a színe, ha esetleg üzenetet is hordoz és ha még sosem láttunk ilyet ezelőtt… Szóval őrültzöld saját szatyrokat várunk a kecskeméti Zöld Ernyő Ökoszatyor pályázatában!

Nyilván nem bánjuk, ha valóban üzemel bevásárlótáskaként, de sokkal inkább legyen felfogható egy tárgyi üzenetként.
Amit pedig üzenni, sőt helyesebben üzentetni szeretnénk vele:

  • hogy ne használjanak nejlon szatyrot az emberek, mert környezetkárosító,
  • hogy ha már vászontáskát használnak, ne tekintsék üres semminek, hiszen ez az öltözet része, a személyiség része: árulkodik a viselőjéről,
  • hogy kitűnő üzenőfal, nemcsak létével (ti. hogy nem nájlont használ az illető), hanem a rajta megjelenített gondolattal is: ültess fákat, hasznosíts újra, ne pazarolj, csökkentsd a tempót, a szemetet, a zajt…

Szóval legyen provokatív, eredeti, meglepő, használjon fura anyagokat, üzenjen a táska. Ez a legfontosabb.

A kreativitást, a merészséget, a leleményt értékeljük magasan mindenek felett, tényleg lehet szárnyalni, vad ötleteket megvalósítani, bátran választani anyagot és technikát! Nincs megkötés az alapanyagok használatát illetően. Lehet bármi. Tőlem falevél is. Vagy textil, fűzvessző, papírmasé, madzag, sás, meggymag, horgolócérna, söröskupak, fakéreg, pókháló... és ezek keresztezése is.
Nincsenek műfaji kategóriák, tehát a nemezelt, horgolt, varrott, préselt, hímzett portéka, mind-mind egy versenyben fut: a végén a legjobb hármat értékeljük.


Egyetlen kérés: azért a végtermék hasonlítson a szatyorra… mondjuk legyen neki két füle!
Földhözragadt apróságok: egy alkotó több munkával is pályázhat és nevezési díj nincs.

Két kategóriát elkülönítünk:

  1. funkcionálisan használható szatyrok és
  2. teljességgel műtárgy jellegű alkotások.

Díjak: mindkét kategóriában 3-3 helyezettet értékelünk.
Az első helyezett két főre szóló részvételi lehetőséget kap Zöld Ernyő Zöldítő Táborába, öt napra, teljes ellátással, zöldítő gondolatokkal és tettekkel…

A második és harmadik helyezettek pedig kapnak egy-egy ponyvából újrahasznosítással készült táskát a Medence Csoporttól és egy egynapos képzést is tőlük, hogy megtanulják, legközelebb hogyan varrják meg a maguk szájízére alakított tatyót.

Leadási határidő: 2011. február 10.
A pályaműveket személyesen a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban a Zöld ernyő klubban, postai úton pedig a
Kecskeméti Ifjúsági Otthon, 6000 Kecskemét, Kossuth tér 4. címre várják, utóbbi esetben lehetőleg ajánlott küldeményben.
Minden esetben mellékelni kell a készítő nevét, címét, elérhetőségét (telefon, e-mail cím)!
Az alkotásokból kiállítást rendeznek tavasszal a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Galériájában, 2011. március 6-tól március 31-ig.
Zsűritagok: Sipos Katalin, a Tintaló Társulás oszlopos tagja,
Portik-Bakai Zsuzsa, a Humusz Szövetség munkatársa,
Lőrincz Luca, designer szakos hallgató