Jön a Black Friday, a “nagy parasztvakítás” – tippek a tudatos vásárláshoz

  • 2023. november 14.
  • kovacseszter

„Az adott termékből már csak 5 darab elérhető” – jön a Black Friday, és vele az átverések is. A nagy költekezés közben érdemes odafigyelni, hiszen a nem tisztességes kereskedők is ugyanúgy készülnek a pénzszórásra. Black Friday-kor se a sötétben tapogatózzunk!

Manapság, amikor minden nap lehetőségünk van rácsodálkozni egy-egy termék új árára, talán a szokásosnál is jobban várhatjuk a Black Friday akciókat. A borítékolhatóan érkező engedmények miatt éppen ezért novemberben érdemes lehet körülnézni és beszerezni a nagyobb értékű háztartási gépeket. Persze ilyenkor is érdemes résen lenni, hogy később ne bánjuk meg az elsőre kedvezőnek látszó beruházást. Ebben lehetnek segítségünkre aTudatos Vásárlók tippjei és terméktesztjei.

A Black Friday mostanra már inkább Black hétvége, vagy éppen Black hónap, és nem csak egy pénteki akciós nap, aminek eredetileg indult. Az, hogy valóban mennyire éri meg ilyenkor vásárolni, nagyon változó. Van, ahol pusztán marketing üzenet, és valós, nagy árengedményeket nem tapasztalhatunk. De tényleg rá lehet akadni nagyon kedvező ajánlatokra is. Mindenesetre jó, ha most sem csak azért vásárolunk, mert a marketing üzenetek azt sugallják, hogy kihagyhatatlan az ajánlat, hanem mert valóban szükségünk van egy termékre, s azon belül is utánajárunk, hogy számunkra valóban megfelelő lesz-e az éppen akciós darab.

Óvatosan a csomagajánlatokkal!

Gyakran találkozhatunk azzal, hogy ha egy helyen, vagy egy márkától több terméket veszünk, akkor nagyobb kedvezményt kaphatunk. Anyagi szempontból logikusnak tűnik, hogy ez esetben éljünk az ilyen lehetőségekkel, ha amúgy is éppen most szereljük fel a lakásunkat mosógéppel, mosogatógéppel és hűtővel mondjuk egy költözés apropóján. Azonban egyrészt az anyagi szempontokon túl egyéb tényezőket is érdemes figyelembe vennünk, másrészt anyagilag sem biztos, hogy jobban járunk hosszú távon. Ugyanis, ha már azzal is elkezdünk számolni, hogy mekkora a megvásárolni tervezett készülékek működtetésének energiaigénye akkor az is kiderülhet, hogy tulajdonképpen egy nagy pénznyelőt tervezünk éppen beköltöztetni a lakásunkba. Ahogy az sem mindegy, hogy valóban tisztára mossa-e majd az a gép a ruháinkat, edényeinket, vagy éppen mennyire stabilan hűti az élelmiszereket, hogy azok a lehető legtartósabbak legyenek, s ne kelljen kidobnunk azért, mert hűtő helyett csak egy szekrényt vettünk. A Tudatos Vásárlok idei hagyományos vezetékes porszívó terméktesztjéből kiderül például, hogy 13 termék megbukott a porkibocsátás vizsgálata során. Jobb, ha vásárlóként kerüljük ezeket a porszívó-fújó készülékeket, még akkor is, ha csomagban, nagyon kedvezményes áron ajánlják nekünk a gyártók.

 Ne márkát, inkább terméket válasszunk!

Abba a csapdába sem érdemes beleesnünk, hogy vakon bízunk egy márkanévben, még akkor sem, ha nekünk már bevált egyik vagy másik márka otthon. Sem pozitív sem negatív irányban nem érdemes kétséget kizáróan véleményt formálni. A gyártók különböző termékei közel sem nyújtanak azonos teljesítményt minden szempontból. Nyilván azt gondolnánk, hogy a drágább termékük a jobb teljesítményű, az olcsóbb pedig kevésbé. Ez nem mindig van így, legalábbis a Tudatos Vásárlók független, laborban végzett terméktesztjei alapján kijelenthető, hogy ilyen egyértelmű összefüggés nincs. A Samsung RB34T600CSA kombinált hűtőszekrénye például egy kiváló energiahatékonyságú termék a maga 264 000 Ft-os átlagárával. És még hűt is. Ezzel szemben a szintén Samsung BRB26705EWW kombinált hűtő kifejezetten sok energiát fogyaszt, mindezt úgy, hogy a hűtési hatékonyságot mérő teszteken gyenge eredményt ért el. Pedig ez utóbbit is hűtőként hirdetik. Mindezt 380 000 Ft-os átlagáron meg is vehetjük. Ki kéri?

Éljünk az online vásárlás előnyeivel!

Ha már körvonalazódott, hogy milyen terméket tervezünk éppen beszerezni, hasznos lehet online tájékozódni a termék tulajdonságairól vagy éppen arról, hogy hol találunk készleten az általunk kiszemelt darabból. Nem utolsósorban így könnyebben és gyorsabban össze is tudjuk hasonlítani az árakat, mint ha boltról boltra járunk. Sokszor a szállítási költséget is megspórolhatjuk, ha online rendelünk. Illetve, ami nem utolsó szempont, hogy nyugodt körülmények között értelmezhetjük az olvasott információkat mielőtt meghozzuk a végleges döntést. Ebben segíthetnek a Tudatos Vásárlók gyártóktól független terméktesztjei is, melyek különböző szempontok szerint vizsgálják a termékeket, így a saját prioritásunknak megfelelően leszűrhetjük, hogy számunkra vajon megfelelő-e az éppen akciós termék. Persze, online vásárlás során sem kerülhető el a fogyasztóra nehezedő diszkrét nyomásgyakorlás, mint a: „Már csak néhány darab maradt!” vagy „Utolsó darab”, amivel próbálják sürgetni a döntéshozatalt. Ennek ne dőljünk be. Mert kattintgatni könnyű, de mégiscsak a saját pénzünkről van szó. Gondoljuk végig, mire költjük.

Érdemes tehát jó előre készülni, hogy ne térítsenek el a jól megfogalmazott reklám üzenetek. Ez nemcsak a Black Friday-re vonatkozik, hanem minden egyes nagyobb beruházásunkra is. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a legfontosabb szempontjainkra hiteles és objektív választ kapunk, érdemes előfizetni a Tudatos Vásárlók terméktesztjeire.

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A Tudatos Vásárlók tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

tudatosvasarlo.hu sajtóközlemény

Forrás: greenfo.hu

Érdemes elolvasni a HVG kapcsolódó cikkét is.