Jerusalema tánckihívás hetven köbméter szemét tetején

  • 2021. április 30.
  • Viktor
Szerző: 

Eredményesen és vidáman végződött az Ökologistic Alapítvány „Tisztítsuk meg az országot!” kampánya Csömörön.

Az Ökologistic Alapítvány környezetvédő csapata nap mint nap azért dolgozik, hogy felhívja a figyelmet, milyen kritikus méreteket öltött napjainkra a környezetszennyezés, és pozitív, cselekvő példát mutasson arra, mit tehetünk egyéni szinten ennek megváltoztatására.

Csömörön, a Zöldre Érett Nők Közösségének, a Hangáknak bázisán egy erdőt takarítottak ki, felszámolva jó néhány illegális szemétlerakatot.

Két nap alatt hetven köbméter szemetet szedtek össze, amit szét is válogattak és gondoskodtak megfelelő helyre történő szállításukról.

Felhívásukra sokan megmozdultak, többen gyerekekkel érkeztek a reggeli gyülekezőre, egy helyi lakos teherautójával is hozzájárult az akció sikeréhez, és olyanok is akadtak, akik az meghirdetett napokon nem tudtak jelen lenni, de előzőleg szedtek több zsák szemetet, hogy ki ne maradjanak.

Fenntarthatatlan fogyasztásunk, a természettől való eltávolodásunk egyaránt a hátterében állnak annak a problémának, ami bolygónkat az élhetetlenség felé sodorja. Ennek a folyamatnak az ipari vállaltokon túl az egyén épp úgy részese, okozója és elszenvedője is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a temérdek lakossági hulladék, ami úton útfélen a szemünk elé tárul. Ma Magyarországon szinte nem lehet megtenni úgy 10 lépésnél többet, hogy az ember ne látna az út szélén eldobált szemetet. Beleértve a forgalmas belvárosi övezeteket, közutak mentét, de túraútvonalakat, árteret, természetvédelmi területeket is.

Cselekedni, példát mutatni, láttatni a természet tökéletességét, szemléltetni mi az ember helye, szerepe, hatása ebben a sérülékeny rendszerben. Ezek a célok mozgatják alapítványunkat – így fogalmazza meg szervezetük lényegét Vészity Kata, az alapítvány vezetője, s szemétszedő akció kapitánya. „Programjaink, akcióink során a természettel való együttműködésre hívjuk fel a figyelmet, illetve arra, hogy a megelőzés a védelem legfontosabb eszköze. Előremutató, inspiráló kapcsolódásaink más szervezetekkel, önkénteseinkkel bizonyítják, hogy e felé a cél felé csak közösen, az erőforrások összehangolásával, tudásmegosztással, és szeretettel lehet eredményesen haladni” - tette hozzá.

A lelkes csapat hol a PET Kupán gázol az ártérben bozótvágóval a kezében, hol fesztiválokon válogat szemetet, vagy éppen rendezvényeken vesznek részt Replacc névre keresztelt újrahasznosított játékokkal, és rendszeresen szerveznek interakítv edukációs programokat is óvodákban a jövő generációja számára. Vásárlói közösségük, a Hangák jelmondata: „Tégy egy lépést, mindegy mekkorát!”. Üzenetük tartalmának fontos része, hogy bár a fenntarthatóság lemondásokkal, életünk átalakításával jár, nem kell, hogy ez újabb teher legyen a vállunkon, hiszen az életvitelünktől függően vállalható sok kis lépés összeadódik, és mérhető számokat eredményez. A nyolc éve működő közel százfős közösség több mint ezer háztartást segít lépegetni egy zöldebb élet felé.

A kétnapos csömöri szemétszedő akciót a világszerte népszerű Jerusalema tánckihívással zárta a csapat, két táncoskedvű önkéntes tanította be a lépéseket a fáradt, ám az eredményes nap végén mégis csillogó szemű flashmob résztvevőknek. Nem véletlen, hogy a tánc háttere az összeszedett szeméthegy, és a táncosok kelléke a védőkesztyű és a gumicsizma volt, a szórakozáson túl a szemétszedés népszerűsítése is céljaik közt szerepelt.

A környezetszennyezés rohamosan növekvő mértéke, a fogyasztás fenntarthatatlan mérete, és az ember felelőssége mindkét témában súlyos és vitathatatlan” – mondja Kucsinka Gabi, a Hangák vezetője, a flashmob ötletgazdája.

„Az aggasztó statisztikák, jogosan apokaliptikus jövőkép mellett azonban elengedhetetlen, hogy őrizzük magunkban hitünk lángját, hogy a bolygónk egy csoda, a lehetőség pedig, hogy részesei lehetünk ennek az élet nevű játéknak, számos örömre, pozitív megélésre ad lehetőséget minden nap, akkor is, amikor épp öten próbálunk kirángatni egy félig rohadó kanapét az erdőből.”

A szemétszedés kemény munka, de jó buli is, a környezetvédelem egy inspiráló, értékteremtő közösségi élmény, ezt üzenik nekünk az Ökologistic Alapítvány önkéntesei és a hozzájuk csatlakozók. Elnézve ezeket az energikus, fáradhatatlan amazonokat, mosolygó arcokat, vidám gyerekeket, nincs kétségünk üzenetük hitelessége felől, perdüljünk táncra, nevessünk, énekeljünk, és közben óvjuk, őrizzük bolygónk, környezetünk értékeit!

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu