Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Így változik jövőre a termékdíj

  • 2009. október 09.
  • beus
Jelentős módosítások kerülhetnek 2010. január elsejétől a környezetvédelmi termékdíjat szabályzó törvénybe. A változások hatására lényegesen egyszerűsödik a kiskereskedelmi adminisztráció, és a jelenlegi, darab alapú rendszer helyett a tömegalapú elszámolás is visszatér.

 

A törvénymódosító javaslat egyik célja, hogy kevesebb csomagolási hulladék kerüljön a szemétlerakókba. Ha a parlament megszavazza a módosítást, jövőre a kereskedelmi italcsomagolások esetén megszűnne a kereskedők külön díjfizetési kötelezettsége, ezzel közel százhatvanezer vállalkozás - köztük negyvenháromezer élelmiszerüzlet - anyagi és adminisztratív terhei enyhülnének. Vámos György, a Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elnöke kérdésünkre elmondta: öt-hatmilliárd forint adminisztratív költség alól szabadulhatnak fel a kkv-k.

"Ma egy PET palack után tizenhat forint harminc fillért kell a gyártónak és a kereskedőnek közösen környezetvédelmi termékdíjként befizetnie; ezen változtatna a törvényjavaslat" - mondja Vámos. A kereskedőket érintő adminisztráció bonyolultságát talán az italcsomagolásra vonatkozó termékdíj összetétele jellemzi igazán. "Az összegből tizenegy forint az általános termékdíj, más néven H díjtétel, illetve 1,80 forint az E1 díjtétel. Ezek megfizetésére eddig - hazai termék esetén - a gyártót, import áru esetén a forgalmazót kötelezte a jogszabály. A fennmaradó három forint ötven fillért minden esetben a kereskedő fizette, E2 díjtétel címen." Januártól a gyártó fizeti a H díjat, illetve az E1 és az E2 összevonásából született E díjtételt. Importáru esetén az E díjtétel fizetése a forgalmazó kötelessége. A módosítás lehetővé teszi, hogy a gyártók visszatérhetnek a tömeg alapú elszámolásra a jelenlegi darab alapú rendszerről.

A jelenleg hatályos termékdíj törvény is lehetővé teszi, hogy a gyártó cégek egy koordináló szervezettel együttműködve csökkentsék befizetéseik összegét. Januártól a törvény értelmében egy-egy koordinátor teljesen leveheti az adminisztratív terheket a kisvállalkozások válláról, úgy, hogy kollektív bevallást készít. "Az állam így nem ezer bevallást kap majd, hanem csak egyet" - teszi hozzá Vámos György.

Mivel a termékdíj is egyfajta adónem, a befizetés elmulasztásával a vállalkozás köztartozást halmoz fel, ami megnehezítheti, legrosszabb esetben meg is akadályozhatja a pályázatokon, közbeszerzési kiírásokon való részvételt. A VPOP munkatársai öt évre visszamenőleg ellenőrizhetik a termékdíj befizetését. A bejelentés és a rendszeres bevallás elmulasztása esetén az elmaradt díjak befizetése mellett, mulasztási bírságot szabhat ki; mértéke tíztől százezer forintig terjedhet.

"Attól nem kell félni, hogy a változások miatt megtorpan a hazai szelektív hulladékgyűjtés" - nyugtatja meg azokat az elnök, akik úgy vélik: a jogszabály adta mentesség miatt a boltok nem fogják visszagyűjteni a csomagolóanyagot. "Jelenleg a visszagyűjtött hulladéknak csupán hat százaléka származik a kereskedők gyűjtéséből, kilencvennégy százalék a lakossági "szelektívekből" érkezik. Ezen felül pedig egy kormányrendelet is készül a törvény kiegészítéseként, ami kötelezné az ötszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltokat a palackok visszavételére."

Hegedűs Bence

 

Forrás: Origo