Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén is kihalásszák a Tiszába dobott műanyagot, de a Greenpeace nem vesz benne részt

  • 2019. július 26.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Ez a kérdés dögkeselyűként kering a műanyagmentes július felett, és ahogy egyre több publikáció jelenik meg a témában, nem leszünk okosabbak. 

 

Ugye az alapfelállás az, hogy a szemetelő egyén szemét alak. Ha ő a szelektív kukát választaná, nem dobná ki a flakont a csónakból, kocsiból, már sokkal beljebb lennénk. 

Vagy mégsem? 

Az Index.hu visszatekintő cikkéből érdekes múltbéli küzdelem körvonalazódik. Ebből kiderül, hogy jó pár évtizeddel ezelőtt egyes amerikai szövetségi államokban már be is tiltották a műanyagpalackokat.

A környezetvédők már akkor is keményen harcoltak a mindent beborító plasztikhegyek ellen. 

New Yorkban 1971-ben különadót vetettek ki a műanyag palackokra, néhányévvel később Hawaii-on teljesen betiltották a műanyag palackokat.

Az ipari lobbi viszont sebességet váltott, és rákapcsolt. Több fronton is a maguk javára fordították a helyzetet, a munkahelyvédelmi akcióterv mellett ennek fő stratégiája a felelősség áthárítása volt. Az olajipari, vegyipari és csomagolásipari nagyvállalatok azt az üzenetet igyekeztek sulykolni, hogy

Nem a műanyaggal a gazdaságot és háztartásokat elárasztó termelők, hanem a szemetelők okozzák a környezeti problémát. 

Így tehát teljesen felesleges gazdasági szabályozói eszközökhöz nyúlni, elég a renitens szennyezők körmére nézni. Az egyén felelősségét sulykoló kampányok mögött olyan cégek álltak, mint  a Coca-Cola, a Pepsi, a Phillip Morris és a vegyipari óriáskonszern Dow.

Itthon hasonló harc bontakozik ki kicsiben. Évek óta hagyománnyá vált a PET Kupa akciója, amely során lelkes környezetvédő csapatok palackból eszkábált tutajokkal ereszkednek le a Tiszán, és több köbméter szemetet halásznak ki a folyóból.

A Greenpeace idén viszont kiszáll a projektből. Ennek okait Facebook oldalukon részletezték:  "a Tiszai PET Kupát működtető egyesület idén közel 73 millió forint támogatást nyert el a Coca-Cola alapítványától, hogy abból a Hulladékmentes Tisza nevű projektet finanszírozza. 

Ahogy tavalyi kutatásunk bebizonyította, a Coca-Cola a legnagyobb műanyagszennyező cég az egész világon, amely évente több mint 110 milliárd egyszer használatos palackot ad el.

Fontos erőfeszítés a műanyag szemét összeszedése, ám ez csak tüneti kezelés, hiszen folyóink és óceánjaink tragikus állapota bizonyítja, hogy az eldobható műanyagok modellje csődöt mondott. Nemcsak hogy képtelenség lépést tartani a legyártott műanyagszemét mennyiségével, de a begyűjtött szemétnek is csak kis részét hasznosítjuk újra, a többi az egyre burjánzó szemétlerakókban végzi, ahol több száz év alatt bomlik majd le."

 

forrás: verde.444.hu