Idén is elindult a Fűts okosan! kampány

  • 2018. október 26.
  • Enikő
A felvilágosító és tájékoztató kampány annak érdekében indult, hogy felhívja a figyelmet a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, emellett elérhetővé tesz minden helyes fűtési technikával kapcsolatos információt – mondta az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rácz András rámutatott arra, hogy a fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre. A nem megfelelő tüzelőanyag használata jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással (PM10, PM2,5) jár, ami káros az egészségre.

A szaktárca különböző kommunikációs csatornákon hívja fel a figyelmet a problémára, és osztja meg az ezzel kapcsolatos információkat. A www.futsokosankampany.hu honlapról minden érdeklődő letöltheti a hasznos tájékoztató anyagokat – tette hozzá.

Fontos a szellőztetés.

Azért fontos, hogy „okosan” fűtsünk, mivel adott egy bizonyos hőmérséklet, amely az emberi szervezet számára ideális – mondta el Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés szakértője a hirado.hu megkeresésére. Az ennél melegebb vagy hidegebb hőmérséklet a komfortérzetünket és az egészségi állapotunkat befolyásolja. Ez a hőmérséklet nyáron magasabb, míg a téli időszakban a 23-24 Celsius-fok számít ideálisnak – tette hozzá.

A szakértő megjegyezte, hogy a hőfok beállítása mellett a megfelelő szellőztetésnek is fontos szerepe van. Ha a belső tereket nem megfelelően szellőztetjük, akkor megemelkedik a szén-dioxid koncentráció, amelynek hatására fejfájás alakulhat ki, de a koncentrációs képesség is lecsökkenhet. Szigeti Tamás hangsúlyozta, hogy téli időszakban is szükséges minden nap, megfelelő időközönként egy rövid ideig kereszthuzatot csinálni a lakásban, hogy a levegő kicserélődjön.

Csak száraz és jó minőségű tűzifát vessünk a tűzre.

A levegőhigiénés szakértő felhívta arra a figyelmet, hogy a vegyes tüzelésű kazánokban se szemetet, se nedves fát ne tüzeljünk el, mert számos légszennyező anyag szabadulhat az égésük során fel, amely a környezetbe kerülve károkat okozhat. A lignit és barnaszén ugyan olcsóbb, de jobban szennyezi a levegőt, veszélyeztetve ezzel környezetünket és egészségünket! Ha fával fűtünk, akkor, a kemény, száraz, jó minőségű tűzifát válasszuk, mivel ennek a tüzelésével keletkezik a legkevesebb légszennyező anyag.

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, amelyet nem könnyű észlelni. Megnövekedett szén-monoxid szintre olyan fizikai tünetek utalhatnak, mint a fejfájás, a hányinger, legrosszabb esetben pedig a gázmérgezést elszenvedő az eszméletét is elveszítheti. 
 

Kellő körültekintéssel megelőzhető a szénmonoxid mérgezés.

A téli időszakban sokszor hallani, hogy szénmonoxid-mérgezés történik. Ez a veszély különösen azokban az otthonokban áll fenn, ahol nyílt égésterű kazán található. Ebben az esetben a szakértők azt javasolják, hogy szerezzünk be egy szénmonoxid detektort. Szigeti Tamás hangsúlyozta, hogy célszerű a nyílt égésterű készülékeket szakemberrel ellenőriztetni megelőzés céljából.

A szakértő megjegyezte, hogy a nyílászárók cseréjével a természetes légszere mértéke csökken. Az ilyen lakásokban sokkal gyorsabban megemelkedhet a széndioxid-koncentrációja. Ezért fontos a fokozott óvatosság és a rendszeres szellőztetés.

 

forrás: https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/10/25/iden-is-elindult-a-futs-okosan-kampany#