Hungarocell dilemma: melyik kukába?

  • 2020. december 10.
  • Abigail
Szerző: 

Karácsonykor a sok ajándék kicsomagolása után sokan szembesülünk azzal, hogy hogyan szabadulhatnánk meg környezetbarát módon a könnyű és praktikus, ámde antizöld hulladékunktól. A hungarocell szelektív hulladékgyűjtőbe nem tehető, ennek ellenére szelektíven gyűjthető és leadható hulladékudvarokban. Mutatjuk hogyan!

 

Sokaknak nagy fejtörést szokott okozni, hogy mit kezdjenek a különböző csomagolási anyagokkal, amiket nem szabad csak úgy a kommunális szemétgyűjtőbe dobni. Ilyen többek között a hungarocell is, amivel leggyakrabban termékek csomagolásánál és házak szigetelésénél találkozhatunk.  A hungarocell, avagy a habosított polisztirol csomagolásokat (golyós szerkezetű EPS) minden esetben elkülönítve tárolják hulladékudvarokon a többi szelektíven gyűjtött hulladéktól. 2019-ben például a budapesti hulladékudvarokban közel 40 tonnát adtak le, aminek logisztikája az anyag nagyon könnyű fajsúlya miatt extrém térfogatú mennyiségnek számít.

 

Fontos információk a hungarocell szelektív leadásával kapcsolatban:

 

Hogyan és hol adjuk le a hungarocellt?

 

Érdemes minden leadás előtt megfelelő mennyiséget összegyűjteni és úgy egyben elvinni a lakcímünkhöz rendelt hulladékudvarba, melyek helyi kapacitás függvényében leadható hungarocell. Emiatt érdemes előzetesen telefonon érdeklődni a leadási lehetőségekről, illetve annak mennyiségéről.

Kiemelten fontos, hogy kizárólag teljesen tiszta, fehér hungarocell hulladékot fogadnak. Nem tartalmazhat semmilyen ragasztó maradványt, illetve szennyeződést. Ha tartalmaz előzetesen szedjük le / vágjuk ki a hungarocellről és helyezzük a kommunális kukánkba.

A budapesti hulladékudvarokon a gazdálkodó szervezetektől nem vesznek át hungarocell hulladékot, átvétel kizárólag lakossági mennyiségben, fehér (és szennyeződésmentes), csomagolási hungarocell esetén, a lakosság részére, az előírt átvételi feltételek megvalósulása mellett lehetséges.

 

Hány helyen lehet leadni Budapesten a hungarocellt?

Ez Budapesten mind a 17 hulladékudvarra igaz, ahol az FKF Nonprofit Zrt. a hungarocellt külön egy speciális óriás PE zsákokban, teljesen elkülönítetten tárolja, amely az anyag nagyon könnyű fajsúlya miatt extrém térfogatú mennyiség.

 

A leadott hungarocellel mi lesz, újrahasznosítják, elégetik vagy lerakó?

A begyűjtött mennyiség újrahasznosító partnerhez kerül, azt feldolgozzák. Alapvetően az építőipar könnyűbeton adalékként hasznosítja a hungarocell darálékot.

 

Van jelenleg ismert alternatívája a hungarocellnek, amit az FKF hulladékudvarokban leadható?

Igen a tojástartóhoz hasonló, hulladékpapírból préselt, csomagolási helykitöltő, terméket védőanyag.

 

Mi van a hungarocellből készült elviteles ételhordó dobozokkal?

Ha Magyarországon még nem, de már több országban, például a Dominikai Köztársaságban betiltották az egyszer használatos műanyagokat és a hungarocellből készített elviteles dobozokat.

 

A hungarocell szelektív leadásával kapcsolatban gyakran előforduló kérdések:

 

Hogyan adható le a hungarocell szelektíven?

Magánszemélyként a lakcímkártyához rendelt hulladékudvarban. Cég esetén minden olyan hulladékudvarban, ahol leadható.

 

Hol adható le Budapesten a hungarocell?

Alapesetben az FKF Nonprofit Zrt. mind a 17 budapesti hulladékudvarunkban átveszik a szelektíven gyűjtött hungarocellt.

 

Mivel helyettesíthető a hungarocell?

Tojástartóhoz hasonló, hulladékpapírból préselt, csomagolási helykitöltő, terméket védő anyagokkal.

 

Közvetlen forrás: greenfo.hu

A borítókép és a hír eredeti forrása: hulladekvadasz.hu