Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld OT 2013

  • 2013. március 26.
  • Axi

Idén 23. alkalommal került megrendezésre a Természet- és Környezetvédő Szervezetek Országos Találkozója, a Zöld OT. A helyszín Gödöllő volt, a szervezők pedig a Greenpeace Magyarország, a GATE Zöld Klub, valamint a Magonc Alapítvány. A Humusz Csapata is ott volt:)

3+1 napos találkozón számos programon vehettünk részt. A találkozó előprogramjai csütörtökön kezdődtek, ahol a Zöld Híd Hulladékkezelő Központ, a Méhészeti múzeum, a Gödöllői Arborétum, a Babatpusztai Biogazdaság és a Máriabesnyői kegyhely látogatása, majd az Ökováros-koncepció megismerésére volt a fő cél. A péntek délelőtti előprogramok között pedig a Vácrátóti Botanikus Kert megtekintésére és a Gödöllői Waldorf Iskola fenntarthatósági és környezetvédelemi pedagógiájának megismerésére nyílt lehetőség.

A fő program pénteken kezdődött, ahol a kastély Lovardájában a hivatalos megnyitó és a kötelező adminisztrációt követően első körben a különböző pártok képviselőitől lehetett kérdezni. Ezt követően az önkéntesség lehetőségeiről, majd az atomenergia veszélyeiről és a megújuló energia lehetőségeiről volt szó a plenáris üléseken. Az este folyamán a hazai földpolitikáról volt szó.

Szombattól kezdve a Művelődési Ház adott helyszínt a programoknak. Délelőtt szekcióülések voltak 2 részletben. A szekciók előadásaiban kiemelt helyen voltak a vidékfejlesztéssel, helyi gazdálkodással foglalkozó ülések, de emellett belehallgathattunk a magyarországi palagáz-hasznosítás problémáiba éppúgy, mint a tömeges méhpusztulással vagy az elővárosi közlekedéssel kapcsolatos problémákba.

Délután elsősorban a Zöld Mozgalom működésével kapcsolatos előadások voltak. Kiemelt téma volt a szervezet jövője, feladatai, de emellett a hagyományos bizottsági tagok delegálása és szavazása is napirenden volt. A Humusz vezetősége idén több bizottsági pozícióra is jelentkezett.

Vasárnap délelőtt a civil szervezetek számára fontos EU támogatási alapokról volt szó, ezt követően már csak a szavazás lezárása és az eredmény kihirdetése történt.

A szervezők a szakmai programokon kívül kikapcsolódásként biztosítottak kulturális programokat is: első este táncház, szombat este pedig filmvetítés illetve színház biztosította a szórakozást.

A 3 nap légköre, a helyszínek kiválasztása, a szervezés nagyon kellemes volt. Az étkezések valamint az ülések közötti időszakok lehetőséget adtak megbeszélésekre, találkozásokra.
A hulladékról, megelőzésről idén kevés szó esett, de reméljük, hogy a jövő évi, Győrben megrendezendő Zöld OT-n a Humusz életéhez, feladatához közelebb álló ismeretekkel is gazdagodhatunk.

A találkozóról bővebben ITT olvashattok. További fotók, pedig a Zöld OT facebook oldalán!